Home

Achtergrond 409 x bekeken 3 reacties

Nederland proficiat, Brazilië baalt

De overwinning van Nederland op Brazilië is hier op Holambra II niet met applaus ontvangen. Na het definitieve fluitsignaal dropen de meesten af met gemengde gevoelens.

Hotel-café-restaurant Gringo’s – onder ons beter bekend als ‘de club’- zat vrijdagochtend om 11.00 uur vol. De WK-voetbalwedstrijd Nederland-Brazilië was er op groot scherm te volgen. De kleuren geel-groen overheersten, met hier en daar een oranje stip ertussen. Ik was met mijn oranje bodywarmer een van deze oranje stippen.

Spanning te snijden

Na de eerste goal voor Brazilië brulde bijna iedereen het uit. Na de eerste helft was iedereen nog enthousiast. Maar na de tweede goal voor Nederland werd het akelig stil, op af en toe een ‘oeoeoeh’ en ‘aaaaaah’ na. De spanning was te snijden. En na het definitieve eindsignaal dropen de meesten enigszins triest af…

Nederlandse emigranten

50 jaar geleden is Holambra II gesticht door Nederlandse emigranten. Inmiddels leven er vier generaties: de oorspronkelijke emigranten, hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. De affiniteit met Brazilië is nu duidelijk groter dan met het Nederland waar de wortels liggen, blijkt bij zo’n voetbalwedstrijd.

Schoonvader met oranje én geel-groene klomp

Zelfs onze dochter van vier, gekleed in een wit met groen en gele jurk, trekt Brazilië al voor. Het oranje vest dat ik haar ‘s ochtends had aangetrokken om ook Nederland te steunen, moest voor aanvang van de wedstrijd wel uit.
Mijn schoonvader wilde neutraal zijn steun betuigen. Daarom had hij een strohoed half oranje en half geel-groen geschilderd en droeg hij één oranje en één geel-groene klomp.

Sfeer weg

De aanwezige Oranjefans waren vooral de oudere inwoners van Holambra, van wie de wieg nog werkelijk in Nederland heeft gestaan. Maar ook de meerderheid van deze eerste generatie emigranten heeft inmiddels een lichte voorkeur voor Brazilië.
Zelf was ik voor Nederland. Ze spelen goed en daarom gun ik het ze om ook eens een wereldkampioenschap te winnen. Wel jammer is dat nu Brazilië verloren heeft, de hele kampioenschapssfeer hier nu ook weg is. Het feest is afgelopen. Iedereen kan weer rustig aan het werk.

Foto

Monique van den Broek - Roovers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Ja ik ken dat, mijn zoontje Tijmen (5) is boos omdat ik onze buurman deze streek http://twitpic.com/21stjk heb geleverd. Revenche. WK 2006: telkens weer de deurbel, buurman voor de deur "Waar zijn nu dan die Nederlanders? Die zitten thuis, bij hun mammies". Nu, vier jaar later: Toen NL had gewonnen hing binnen no time de vlag aan de (opgehesen) schommel. De gemeente heeft daaronder een gat gegraven ivm de afwatering dus buurman kan er niet bij :) Nu is Duitsland ook door dus mij benieuwen wat er gaat gebeuren!
  Tijmen vind het maar niks, roept "Ich bin Deutsch" en eist dat ik de Nederlandse vlag weghaal. Maar hij moet toch echt nog even geduld hebben!

 • no-profile-image

  Kees Huijben

  We hebben Opa Jan op de computer in de Email gezien,we zien wel dat het daar bij jullie ook erg leeft wat de voetbal betreft en nu maar hopen dat de Nederlanders het morgen weer goed doen. de groetjes voor jullie allemaal daar in Brasil van Kees en Joke Huijben uit Odiliapeel

 • no-profile-image

  christel

  Ik zie wel Jan is niet veel veranderd

Of registreer je om te kunnen reageren.