Home

Achtergrond 3 reacties

Nederland in wereldtop verse tomaten

Nederland heeft vorig jaar 965 miljoen kilo verse tomaten geëxporteerd, 4 procent meer dan in 2008, met een waarde van 1,1 miljard euro.

Daarmee rukte Nederland op naar een tweede plaats in de wereld met de export van de verse rode vrucht. Alleen het warme Mexico bleef Nederland voor door de export vorig jaar met 9 procent te vergroten naar 1140 miljoen kilo. Dat ging bijna allemaal naar de Verenigde Staten, de grootste importeur van tomaten ter wereld.

In 2005 stond Spanje nog bovenaan in de wereld als exporteur van verse tomaten. De Spanjaarden verloren de eerste plek in 2006 aan Mexico en raakten vorig jaar hun tweede plaats kwijt aan Nederland. Spanje exporteerde toen 830 miljoen kilo.

Voor Nederland waren vorig jaar de belangrijkste afzetlanden Duitsland (393 miljoen kilo) en het Verenigd Koninkrijk (170 miljoen kilo). Van de export uit ons land vond 95 procent zijn bestemming in een ander land van de Europese Unie. Een kwart van de geëxporteerde hoeveelheid tomaten uit Nederland is van buitenlandse afkomst, zogeheten re-export.

Turkije is sterk in opkomst als exporteur van verse tomaten. De export bedroeg in 2005 nog 250 miljoen kilo en is in 4 jaar tijd meer dan verdubbeld. In totaal werd in 2009 wereldwijd 6 miljard kilo tomaten geëxporteerd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Het is prachtig om de kampioen te naderen en daarna te verslaan. Welk een mijlpaal hebben de tomaten jongens bereikt met hun rode bulkvruchten. helaas een groot deel van deze spelers staan aan de afgrond en de rest is zover verzwakt, dat ze op een infuus wachten. Is zo'n financieel debacle het waard om de massa export als overwinning te vieren. Zelfs ons Oranje team bijna kampioen, had hier geen lol aan gehad als er naast de eer niet een goede vergoeding voor de moeite tegen over had gestaan. Voor boer en tuinders is kennelijk een eervolle vermelding in het boek der productie en export giganten >voldoende<. Hoe goed de productie ook is de Bank zal nooit genoegen nemen met aflossingen en rente betalingen in >natura<.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Ja wat wil men nou eigenlijk met zo een bericht.Het geeft namelijk een totaal verkeerd beeld. Volume zegt namelijk niets. Het gaat erom wat een tomatenteler eraan overhoudt. Ach , misschien ziijn we daar ook wel koploper in. Kampioen van het er geld bijleggen. Ga door met je nieuwe tuinbouwlocaties LTO Noord. Hier 250 ha ,daar 400 ha. Tenslotte willen we Mexico ook nog inhalen....

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  Ja , en....?

Of registreer je om te kunnen reageren.