Home

Achtergrond 196 x bekeken

Nationale Gladiolententoonstelling een succes

De eerste Nationale Gladiolententoonstelling in en rond Kasteel Keukenhof in Lisse is een succes.

Na jarenlange afwezigheid staat de gladiool weer eens centraal op een eigen tentoonstelling. In het verleden waren de gladiolententoonstellingen een begrip in Nederland en een bron van informatie voor telers en veredelaars. Nu in 2010 is de gladiool terug op het expositieterrein in een ambiance waar de gladiool optimaal tot haar recht komt.

In en rondom het kasteel zijn duizenden gladiolen verwerkt door Margriet van Dam en Tineke Geerlings die bijzondere arrangementen maakten. Prachtig zijn de arrangementen in de tuin die laten zien hoe fraai de gladiool in bloemwerk verwerkt kan worden en een prachtige knipoog geven richting consument. In het kasteel komt het vak tot zijn recht. Telers maar ook vele veredelaars brachten maar liefst 150 inzendingen in vier verschillende prijsvragen.

Bij de grootbloemige gladidolen ging de beker voor de beste cultivar naar de witte cultivar 'Grand Prix' van Glaco. Een bijzonder mooie takopbouw, een fraaie bloemvorm en alle takken gelijk leverde de score en de beker op met 9.34 punten. In de categorie kleinbloemigen was de eerste prijs voor de lila 'Flevo Frizzle' van J. en P. Snoek en Zn. De jury was onder de indruk van de goede hardheid van de bloem, de fraaie gelijkmatige opbouw van de bloem aan de steel en de fraaie kwaliteit van alle stelen. Gladiolus 'Robinetta' van Gebr. Hermans werd eerste in de categorie overige types en bij de noviteiten werd dat Prisma Gladiolus met de roze cultivar onder nummer 04.397.0. Een geweldige klassieke roze gladiool met een mooie lange rechte aar, een uitstekende bloemverdeling aan de tak en ook alle takken gelijk van rijpte en kwaliteit. De Gladiolenshow is nog tot en met zondag te bezichtigen.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.