Home

Achtergrond 180 x bekeken

NFU: EU-voorstel transgene teelt is een precedent

De Engelse National Farmers Union vindt dat het EU-voorstel om lidstaten zelf te laten beslissen over transgene teelten 'een gevaarlijk precedent' schept voor de Europese regulering.

Volgens de NFU kan het plan zowel de interne markt als de keus voor de boeren bedreigen en geeft het de EU-landen de vrije hand om transgene teelten te verbieden.

De NFU vindt weliswaar dat de huidige impasse rond de goedkeuring voor transgene teelten doorbroken moet worden, maar vindt wel dat ’een gezonde basis van wetenschappelijk bewijs’ nodig is bij de besluitvorming. ’Met dit pakket heeft de Commissie zichzelf rond een hoogst gevoelig onderwerp bevrijdt van elke verantwoordelijkheid.’

De NFU is erg bezorgd dat het voorstel een precedent kan betekenen voor andere politiek gevoelige onderwerpen. ’’Wij vertegenwoordigen alle methoden in de land- en tuinbouw en hebben altijd geloofd dat wetgeving rond transgene teelten gebaseerd moet zijn op gezonde wetenschap, niet op politiek of emotionele retoriek."

Of registreer je om te kunnen reageren.