Home

Achtergrond

NFO: bundeling nieuwe rassen lastig voor start seizoen

De bundeling van de afzet van Inova Fruitrassen Junami, Rubens en Wellant zal lastig te realiseren zijn voor de start van het nieuwe seizoen.

Mogelijk zal een later ras als Junami wel door de nieuwe afzet-bv kunnen worden verkocht. Dat verwacht Johan van Haarlem, voorzitter van de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO). Vijf afzetpartijen waaronder The Greenery en Fruitmasters onderzoeken de komende maanden mogelijkheden voor bundeling van de afzet van de rassen van Inova Fruit. De eerste optie is een joint venture in een commerciële afzetbv. Volgens Van Haarlem is dat een nieuwe structuur, waardoor het lastig wordt de start van het nieuwe seizoen te halen.

Hij verwacht evenwel geen problemen met GMO-regelgeving of de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA). Een juridisch onderzoek heeft al uitgewezen dat de plannen bestaande regelgeving niet doorkruist, stelt hij.

Volgens Van Haarlem speelt de mededingingswetgeving wel indirect een rol. Inova Fruit viel aanvankelijk buiten de mededingingswetgeving. Van Haarlem: "Je weet dat zoals je bent begonnen met de afzet een structuur moet krijgen. Met een beperkt volume kon dat, maar wel met de opdracht dat een structuur geformeerd wordt."

Cees Masteling, vice voorzitter van vereniging Rubensco voor Rubenstelers, is blij met de plannen. "Het is goed dat er een aparte afzet-bv komt. Nu is de afzet te versnipperd en verkopers moeten ook Elstar verkopen en Jonagold. Het zou goed zijn als één persoon behept is met de verkoop van de nieuwe rassen."

Lees ook: Afzetbundeling Rubens, Junami en Wellant in maak

Of registreer je om te kunnen reageren.