Home

Achtergrond

Muskusratpopulatie kleiner door koude winter

De koude winter heeft ervoor gezorgd dat er dit jaar ten opzichte van vorig jaar een kleinere populatie muskusratten in Nederland aanwezig is.

Dat maakte de landelijk coördinator muskusrattenbestrijding vandaag bekend. "In het voorjaar gaan de muskusratten trekken. Dit jaar was die trek veel later, maar hebben we ook minder muskusratten gevangen dan normaal", zegt Dolf Moerkens, landelijk coördinator muskusrattenbestrijding. "Dit is alleen te wijten aan een kleinere populatie."

De populatie muskusratten laat sowieso een dalende trend zien. Moerdijk zegt dat met name in Zuid-Holland en Utrecht de populatie snel afneemt. "In Groningen, Friesland en Overijssel zijn de problemen met muskusratten nog steeds erg groot."

In 2009 kwamen de muskusratvangsten uit op 155.081. Daarmee daalde het aantal met 32.667. "Ook dit is te danken aan de kleinere populatie. Dat er per provincie nog veel verschillen zijn heeft met heel veel dingen te maken, maar vooral het aanbod gebiedsspecialisten speelt een grote rol. Door ziekte is hier en daar weinig gevangen."

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.