Home

Achtergrond 4 reacties

Monsanto komt met omega-3-rijke sojaolie

Biotechnologiebedrijf Monsanto denkt dat genetisch gemodificeerde soja met extra omega-3-vetzuren in 2012 in de VS op de markt kan komen.

Monsanto werkt samen met levensmiddelenbedrijven om het product op de markt te brengen. Omega-3-vetzuren komen van nature veel in vis voor. Monsanto is erin geslaagd de eigenschap voor de productie van het vetzuur in soja in te bouwen.

De Amerikaanse voedingsautoriteit FDA heeft de soja in een eerste beoordeling al groen licht gegeven. De sojaolie komt onder de merknaam Soymega op de markt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gb

  Dat is nog eens innovatie, super!

 • no-profile-image

  anti

  Je kunt ook zelf soya gaan verbouwen.

 • no-profile-image

  Miep Bos

  Nu, daar moeten we blij mee zijn! Onthoud die merknaam, zodat je het product kunt mijden!

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  @Miep Bos. Soymega (Solae.com: http://www.solae.com/en/About-Solae/News-Center/News-Releases/2010/071810_testing_optimal_omega_3.aspx) is volgens mij een topje van de ijsberg. Als ik het goed begrijp verwacht Monsanto dat het in 2012 goedkeuring krijgt van het patent office voor het uitoefenen van patent http://www.patentlens.net/patentlens/patent/WO_2008_085840_A2/en/. (Of dat ze nog eea aan testen hebben lopen bij de FDA voor goedkeuring. )
  Mochten ze het patent in de huidige vorm rond krijgen, dan hebben ze nogal een wapen in handen. Eén van de claims die in het patent gevoerd wordt zegt: "33. An animal feed product containing stearidonic acid exhibiting extended product life wherein the stearidonic acid is derived from a transgenic plant and wherein said feed product can be utilized as animal feed for livestock and/or aquaculture further comprising a lower level of linolenic acid.
  The feed product of 33 wherein said livestock is cattle.
  The feed product of 33 wherein said livestock is swine.
  The feed product of 33 wherein said livestock is poultry.
  The feed product of 33 wherein said livestock is a chicken.
  The feed product of 33 wherein said aquaculture animal is salmon.
  The feed product of 33 wherein said aquaculture animal is trout.
  The feed product of 33 wherein said aquaculture animal is catfish.
  The feed product of 33 wherein said aquaculture animal is tilapia.
  The feed product of 33 wherein said aquaculture animal is a crustacean.
  The feed product of 33 wherein said aquaculture animal is mackerel." Oftewel, als ze kunnen aantonen dat er transgene olie in je voer zit, dan hebben ze volgens mij het recht aan hun kant om licentie te gaan innen. Verder zullen ze, als ik het goed begrijp, een groot gedeelte van de voedselketen in handen krijgen als ze de volgende claim rondkrijgen: "32. The food product of claim 1 wherein said food product is selected from the group consisting of: baked goods, dairy products, spreads, margarines, sports products, nutrition bars and infant formulas." En ten slotte hebben ze bedacht dat niet alleen soja het slachtoffer wordt maar alle mogelijke gewassen die olie kunnen produceren. ("29. The product of claim 1 wherein said transgenic plant is a crop plant.
  The product of claim 1 wherein said transgenic plant is an oilseed plant.
  The product of claim 1 wherein said transgenic plant is selected from the group consisting of: canola, corn, flax, and soybean.) In ieder geval een leuk patent om eens aan een diepgravend onderzoek te onderwerpen...

Of registreer je om te kunnen reageren.