Home

Achtergrond 3 reacties

Monsanto en BASF pakken samen transgene tarwe op

Monsanto en BASF breiden hun samenwerking in de ontwikkeling van genetisch veranderde gewassen uit naar tarwe.

De producten die uit het programma voortkomen zijn in eerste instantie bedoeld voor de Noord-Amerikaanse en Australische markt.

De bedrijven werkten al samen aan nieuwe genetisch veranderde soja, mais, katoen en koolzaad. Monsanto en BASF werken sinds 2007 met een gezamenlijk bijeengebracht budget van 1,5 miljard dollar. De nieuwe overeenkomst betekent een nieuwe investering van ongeveer 1 miljard dollar.

De bedrijven blijven in eigen programma’s naar de functie van specifieke genen zoeken. De inzet van nuttige genen wordt vervolgens gezamenlijk opgepakt. BASF ontwikkelt alleen technologie en dus zal Monsanto het zaaizaad uiteindelijk op de markt brengen. Monsanto krijgt dan 60 procent van de winst, BASF 40 procent.

Volgens directeur technologische ontwikkeling Robb Fraley van Monsanto heeft de samenwerking in de laatste drie jaar veel vruchten afgeworpen. Fraley verwacht dat de bedrijven binnen enkele jaren een droogteresistente maisvariant kunnen gaan vermarkten. De eerste nieuwe tarwe-variant bereikt de markt volgens Fraley naar verwachting pas in 2020.

Volgens voorzitter Peter Eckes van BASF-onderdeel Plant Science is de toevoeging van tarwe heel belangrijk. Tarwe is na mais het meest verhandelde gewas ter wereld. Tarwe wordt in de toekomst meer gebruikt omdat in landen als China en India mensen steeds meer brood eten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  @boerke. Het hoort bij de waan van de dag.
  Je argumenten gaan op voor (haast) alle productieorganismen. Bij alle agrarische dieren is de genetische diversiteit uitgehold, zo ook voor planten. Boer ziet weinig tot niets van winst. Het recht wordt geregeerd door de aandelenbeurs en landbouwpolitiek. We hebben nu eenmaal een drang naar eenheid, verwerkbaarheid, en massa opbrengst. Alle ketens in de voedselindustrie stoken elkaar op. Met gentech is er weinig nieuws onder de zon aangezien het naadloos aansluit bij de huidige productiemoraal. Dat Monsanto en BASF nu het alleenrecht hebben is te danken aan de keten die valt voor simplisme en gemak. Makke schapen volgen nu eenmaal graag een herder.
  Het was dan ook veel mooier geweest als bovenstaand artikel verhaalde dat alle NGOs, FAO USDA en Universiteiten samen in één instuut verder gingen om tarwe beter op de markt te zetten waarbij LTO, Agriterra en andere boerenverbanden de gewenste raseigenschappen kenbaar maken bij het instituut om samen tot een mooie synergie te komen.

 • no-profile-image

  boertje

  Transgene gewassen geven alleen meer winst voor grote concerns. En het alleenrecht. De boer heeft er niets aan, die biodiversiteit neemt verder af en we worden steeds kwetsbaarder. Niet doen, niet doen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Er staat, "Volgens voorzitter Peter Eckes van BASF-onderdeel Plant Science is de toevoeging van tarwe heel belangrijk. Tarwe is na mais het meest verhandelde gewas ter wereld" *** Wel nu is het overduidelijk dat er gewoon geen noodzaak si om tarwe te modificeren, echt geen enkele noodzaak, zelfs niet met de beste wishfull thinking árgumenten. Ik verwacht dus kamervragen van de Gristelijke CDA, van de Gristelijke CU en van de Gristelijke SGP. Ook verwacht ik maximale landbouw sector tegengas van uitstekende boerenbelangen behartigers van LTO en alle vakbonden. Ook verwacht ik iets van de uiters gooede en sympatieke voerhandelaren die alles goed controleren, op dioxine bv.
  Met tarwe is het erop of eronder. Wat zal de mensheid beslissen voor haar huidige en te komen generaties???????

Of registreer je om te kunnen reageren.