Home

Achtergrond 7 reacties

'Minister denkt niet mee met boer'

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven vindt dat het landbouwministerie alsnog toeslagrechten moet toekennen aan een melkveehouder die ruim 14.000 euro steun misliep.

De minister oordeelde aanvankelijk dat de veehouder de subsidie niet toekwam, omdat in de gecombineerde opgave maar een deel van de rechten werden opgevraagd. Volgens de aanvraag wenste de melkveehouder aanspraak op ruim 33.000 euro van de bijna 48.000 euro waarop hij recht had.

Het ministerie zegt dat het niet zijn taak is om na te gaan waarom een melkveehouder afziet van een deel van de rechten. Daar is de rechter het wel mee eens, maar in dit geval was er zo’n groot verschil tussen het bedrag waarop de veehouder recht had en het bedrag dat hij aanvroeg, dat het departement ervan had moeten uitgaan dat hier sprake was van een vergissing. In dat geval heeft de minister de plicht om de aanvrager erop te wijzen, dat er mogelijk een fout geslopen is in de aanvraag en dat de aanvraag kan worden aangepast.

Voor de melkveehouder ontstond het probleem toen zijn broer zich terugtrok uit het bedrijf om elders zijn eigen bedrijf op te zetten. De broer kreeg de helft van het quotum mee en de helft van de toeslagrechten. Maar het lukte niet meer om de helft van de toeslagrechten op tijd op naam van de broer te zetten. Toen de veehouder de toeslagrechten kon verzilveren, realiseerde hij zich echter niet dat hij ook de aanvraag moest doen voor het deel dat eigenlijk aan zijn broer toekwam. Hij ging ervan uit dat zijn broer dat zou doen. Dat was echter niet het geval.

Toen het ministerie de opgave ontving ging er geen alarmbel rinkelen. Het ministerie gaat ervanuit dat een boer zelf mag bepalen of hij wel of niet aanspraak maakt op alle toeslagrechten. "Wij gaan niet kijken waarom iemand afziet van het recht om de toeslagen uit te betalen", is het standpunt van de minister. Evenmin denkt de minister mee met de boer om te zien hoe de aanvraag moet worden ingevuld om zo veel mogelijk subsidie te krijgen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  De LTO liet het dus weer eens afweten...Triest.

 • no-profile-image

  gert

  De minister geeft wel subsidie aan Staatsbosbeheer voor het laten verhongeren van vee in de Oostvaarderplassen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Minister denkt niet mee met boer, dat is voor ons als boeren geen nieuws meer AGD

 • no-profile-image

  down under

  Moet je eens proberen om voor een dubbeltje teveel aan te vragen. Kijk hoeveel alarmbellen er dan gaan rinkelen!

 • no-profile-image

  Boer Bert

  Beste collega's dit artikel betreft mijn broer en mij,wat ik jullie allemaal mee wil geven is geef niet op.!!!!!!!!!!
  Toen het mis ging in 2007 en wij de hulp vroegen aan LTO en in tweede instantie aan een advocaat kregen wij als antwoord "doe maar niet kost alleen maar geld"
  Waarop mijn vrouw en ik besloten zelf te gaan corresponderen met als gevolg gedagvaard te worden op 21-05-2010
  Met wat gemengde gevoelens reisde we af naar Den Haag, met als resultaat dat ons bezwaar gegrond werd verklaard.
  Als u een eerlijk verhaal houdt dan wint u het.
  EERLIJK DUURT HET LANGST
  groet Bert

 • no-profile-image

  Maak 't

  Het ministerie is er juist op uit om de boer zo veel mogelijk tegen te werken. Dit ministerie is zo duidelijk TEGEN de landbouw, dat je je afvraagt hoe het kan dat er nog altijd mensen zijn die denken dat we een ministerie van landbouw hebben.

 • no-profile-image

  gert

  De ambtenaren zijn baas

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.