Home

Achtergrond 207 x bekeken

Miljarden voor extra troepen in Afghanistan

Het Amerikaanse Congres heeft gisteren ingestemd met de besteding van 33 miljard dollar (ruim 25 miljard euro), grotendeels voor de inzet van meer militairen in Afghanistan.

President Barack Obama kan over het geld beschikken zodra hij de wet heeft ondertekend.

De Senaat had de wet eerder al goedgekeurd. Het Huis van Afgevaardigden stemde gisteren in met 308 tegen 114 stemmen. Opvallend was dat de wet vooral Republikeinse steun kreeg. De Democraten, de partij van Obama, zijn verdeeld over de manier waarop de oorlog in Afghanistan aangepakt moet worden en steggelden maanden over de nieuwe wet.

De Amerikaanse president Barack Obama besloot dit jaar nog eens 30.000 extra militairen naar Afghanistan te sturen. De vredesmacht groeit daardoor tot meer dan 150.000 militairen. Obama hoopt met de extra militairen het tij te kunnen keren, zoals dat eerder ook in Irak gebeurde.

Het extra geld komt bovenop de 130 miljard dollar (100 miljard euro) die het Congres eerder al goedkeurde voor de kosten van de oorlogen in Irak en Afghanistan in 2010. In totaal hebben de oorlogen sinds 2001 al meer dan 1 biljoen dollar gekost (een biljoen dollar is 1.000.000.000.000 dollar).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.