Home

Achtergrond 931 x bekeken 10 reacties

Middelen nog schadelijker voor bijen dan gedacht

De werkzame stoffen imidacloprid en thiacloprid hebben langer een negatief effect op de gezondheid van bijen dan gedacht.

Daardoor is een zeer kleine hoeveelheid van deze middelen al schadelijk voor bijen. Dat concludeert toxicoloog Henk Tennekes in een artikel op de website van het tijdschrift Toxicology. Volgens Tennekes wordt bij de toelating van bestrijdingsmiddelen onderzocht hoe lang het duurt voor de middelen worden afgebroken. "Maar dat onderzoek beslaat slechts een korte periode. Het blijkt in de praktijk dat imidacloprid en thiacloprid veel langzamer afbreken. Daardoor blijven deze stoffen langer schadelijk voor bijen. Bovendien is een minimale hoeveelheid al schadelijk, omdat de bijen er langer aan worden blootgesteld."

Sinds 2002 hebben imkers steeds meer last van sterfte onder hun bijen. In gestorven bijen worden minimale hoeveelheden van de insecticiden imidacloprid (Gaucho, Provado, Admire) en thiacloprid (Biscaya, Proteus, Calypso) aangetroffen. Tennekes: "Vaak zijn dat kleine doses waar bijen niet dood van gaan. Maar de vergiftiging verzwakt de bijen waardoor ze gevoeliger worden voor parasieten, mijten en virussen."

Tennekes erkent dat de landbouw bestrijdingsmiddelen nodig heeft. "Maar bijensterfte is een groot probleem. Daarom moeten alleen bestrijdingsmiddelen worden ingezet die snel afbreken."

Romée van der Zee van het Centrum voor Bijenonderzoek rondt een onderzoek af in 23 landen. "In Nederland is de bijensterfte hoog. Het heeft een aantal oorzaken, zoals bestrijdingsmiddelen, parasieten, mijten en virussen. In het onderzoek probeer ik te bepalen in welke mate de verschillende factoren bijdragen aan de bijensterfte en hoe ze met elkaar samenhangen. Het onderzoek is volgend jaar klaar."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  F.T.P.

  @ herkauwer,ben het wel geheel met je eens dat we serieus naar het probleem moeten kijken,maar vind het te eenvoudig om maar gelijk de zwarte piet bij land en tuinbouw te leggen,en idd,we zouden uiteindelijk nergens zijn zonder bijen en hommels

 • no-profile-image

  herkauwer

  Inderdaad Han, een heel moeilijke spagaat. Want dankzij de totale uitholling van onderwijs en vakgerichte educatie, denken de meeste boeren tegenwoordig dat alle bevruchting via KI kan. Dat bestuiving synoniem is aan bevruchting weten ze tegenwoordig niet meer. Wat ze wel weten is dat Bijen insecten zijn en insecten moet je doodspuiten. Zeker als ze overdag vliegen, want dan werpen ze schaduw op het land, net als die verdomde rotvogels. En ze kunnen ook nog gemeen steken! Tenzij je een Carnica treft, want die steken minder gauw. Maar echt: een natuur zonder insecten (en vogels), dat lijkt wel het streven van heel veel boeren te zijn. Nou ja, ze komen er nog wel achter, maar dan zal het wel te laat zijn! Want zo gaat het meestal.

 • no-profile-image

  F.T.P.

  Probleem ligt wel ergens anders herkauwer,dankzij het beleid van de overheid (en milieu beweging),zijn steeds meer middelen weg gesaneerd,die lege plekken werden/worden ingevuld door het gene wat overblijft,de problemen met bv imidacloprid,zijn al lang bekend,zeker in landen als spanje waar dit (te) veel vuldig is gebruikt.Het zijn trouwens niet alleen boeren,kijk eens naar particulieren oa mieren dood (imidacloprid),wespen middelen,moestuintjes,particulieren sproeien in het rond zonder spuit licentie.Boeren en tuinders mogen het middel vaak niet eens gebruiken op bloeiende gewassen.Trouwens een bloemkool word niet bevolgen door bijen,eigenlijk de meeste landbouw producten niet,dus de oorzaak kan ook ergens anders liggen

 • no-profile-image

  Han

  Geachte F.T.P. Imidacloprid is bij mijn weten niet te koop in de groen winkels. Het is zeer veel gebruikt als zaadcoting en heeft dan een werkings tijd van ca 90 dagen via opname in d eplant. Het zit zit door de hele plant in al het planten weefsel. Dit is één van de problemen, ik geef toe dat insecticide spuiten niet ongevaarlijk is voor bijen, zeker als we een bij onvriendelijk middel nemen vanwege het kosten plaatje of uw tuinders die maar wat doen in dezen.
  Een ander zeer zwaar wegende ontwikkeling is de GMO die zelf insecticide maakt, o.a. de Bt gemodificeerde gewassen. Dit Bt gif zit tot in het stuifmeel en vele malen meer dan een boer ooit zou verspuiten per plant. Gaan we op de huidige weg door bestaat de kans dat onze bijen het loodje leggen en dat kost de Landbouw op termijn meer dan de GMO gewassen of de Systemische insecticeden nu besparen. Als de bevruchting via bijen wegg valt gaat dat de fruitteelt en de koolzaadtelt en andere zaderijen en vermogen kposten aan niet bevruchte bloemen met als gevolg opbrengst vermindering. Ik ben dan ook van mening dat de >prograssieve< politiek wat minder achter het hele GMO verhaal aan moet lopen en eerst eens moet luisteen naar de >genianceerde< wetenschappers.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Dirk en TFP, ik richt me niet tégen de boeren maar tegen de zogenaamde kenniseconomie waarin mensen afstompen en nog altijd niet beseffen dat in de natuur alles in elkaar haakt. Schakel één belangrijke factor uit en de gevolgen zullen vreselijk zijn. En dat tekent zich nu af met de bijen. Daarbij zal het mij vers gedraaide grove worst wezen of er al dan niet veel akkergewassen, bloemkolen, pastinaken of schorseneren door bijen bevlogen worden. Voor veel meer gewassen in land- en tuinbouw, fruitteelt, bollenteelt en ga zo maar door zijn bijen van levensbelang. Zonder bestuiving door bijen geen oogst! Zo simpel ligt dat. Gooi jezelf toch geen zand in de ogen met bakerpraat over 'de schuld ligt ook bij het particulier gifgebruik'. Daar roei je niet landelijk hele bijenvolken mee uit. Maar het haakt naadloos aan wat Jan van Hillo en Wolf Kielich al in 1972 schreven: "A is de aarde die gaat er straks aan, B is de buurman, die heeft het gedaan!" Erg banaal en goedkoop zoiets. En oliedom!

 • no-profile-image

  F.T.P.

  Bakerpraatjes? welke boer of tuinder bespuit zijn bloeiende gewassen met imidacloprid? niet een A:) verboden.B:) zelf inzet van bijen en of hommels,dus doding van het broed.C:) mrl,opgelegd door supermarkten ed.Daarin tegen,luis op sport velden,plantsoenen,rond rusthuizen ect(linden bomen,vlinder bomen ed) Gemeente(admire,imidacloprid),! !Particulieren die luizen in de bloeiende! bloementuin dood spuiten, precies de plaatsen waar de bijen en hommels hun voedsel vandaan halen.We kunnen iedereen beschuldigen.Het probleem is dat deze middelen te makkelijk verkrijgbaar zijn,ga maar kijken bij de lokale bouwmarkt,en kijk naar de werkzame stof op de verpakking van bestrijdingsmiddelen voor particulieren bijna altijd imidacloprid! .Dus begin eerst eens met het verbieden van chemische bestijdingsmiddelen voor particulier en gemeente,een boer of tuinder heeft zich aan veel regels te houden voordat die iets kan/mag inzetten(oa spuitlicentie,registratie,evt mrl controles)en particulieren,hoveniers,gemeentes ed doen maar

 • no-profile-image

  Han

  Zo de onderzoeker schrijft heeft de landbouw bestrijdingsmiddelen nodig. Heel eerlijk. Hij had ook nog kunnen zeggen dat de landbouw niet zonder bijen kan vanwege de bevruchting. Hier zit de landbouw dus in en enorme >spagaat<. Waar moet de boer voor kiezen????

 • no-profile-image

  dirk

  Het streven van geen boeren meer in de natuur lijkt ook wel nagestreefd te worden door veel natuur en milieubewgingen.Ze zullen er ook wel achter komen als het te laat is en er geen boer meer over is.Maar zo gaat dat inderdaad meestal Herkauwer!

 • no-profile-image

  down under

  Volgens mij heb je vaker last van die schele koppijn, is het niet Herkauwer? ;o) vriendelijke groet, Down Under.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste F.T.P., ik geloof al erg lang niet in sinterklaas en deel dus ook geen Zwarte Pieten uit. Maar in mijn uitgebreide kennissenkring ken ik welgeteld niemand die naar de bouwmarkt of boerenbond gaat om een flacon insecticiden of herbiciden te halen en deze ook daadwerkelijk in eigen of andermans tuin leeg te spuiten. Het zal wel gebeuren, maar kan onmogelijk leiden tot een grootschalige sterfte van complete bijenvolken. Toevallig deed ik van april tot eind juni veldwerk in het bollengebied van Noord Holland Noord. Vlak bij zee en dus veel frisse lucht. Toch had ik zelden zo vaak schele koppijn als afgelopen voorjaar. Reden? Waar ik ook keek, alom trekkers met wijduitgespreide sproeinevelarmen. En de verderflijke rotzooi die daar uit komt bezorgt mij meteen koppijn. Oke, dat is geen chemische analyse maar waar ik met mijn 86 kilo hoofdpijn van krijg, is kennelijk zo schadelijk dat bijen van hooguit een kwartgram gewicht er best het loodje van kunnen leggen. Tien tegen een dat die middelen daar niet door AAgrunol, Asepta, Bayer en andere zelfverrijkende gifmengers op worden getest. Enkele insectenetende vogels zoals gekraagde roodstaart en grauwe vliegenvanger zijn de laatste jaren hartstikke zeldzaam geworden en ook soorten als Kleine Karekiet en Boerenzwaluw komen jaar na jaar minder voor. Vooralsnog schrijf ik dat toe aan imidacloprid. Zo'n middel toelaten is crimineel. Het zou bij wijze van proef een jaar lang dagelijks moeten worden gebruikt om de lucht in lokalen van bestuurscolleges te verversen. Dan lost het probleem zich wellicht heel snel op!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.