Home

Achtergrond 6 reacties

Mens zorgt voor grootste bijdrage uitstoot fijn stof

Mensen veroorzaken een veel groter deel van de uitstoot van fijn stof in de lucht dan gedacht.

Dat blijkt uit een rapport dat het Planbureau voor de leefomgeving (PBL) vandaag heeft gepubliceerd. Fijn stof (PM10) komt voor 75 tot 80 procent voort uit menselijk handelen. Dat is 25 procent meer dan tot nu toe gedacht. Voor het nog fijnere PM2,5 is de mens voor 85 tot 90 procent verantwoordelijk; ook dat is 20 procent hoger dan werd aangenomen.

De bijdrage van de natuur, via zeezout, is daarentegen lager dan werd gedacht. EU-landen maken gebruik van de zogeheten 'zeezoutaftrek' bij het voldoen aan de Europese normen voor fijn stof. Ze trekken daarbij nu te veel af, concludeert het PBL.

Veel fijn stof wordt gevormd door ammoniak, zwaveloxiden, stikstofoxiden en vluchtige koolstofverbindingen, die vrijkomen bij menselijk handelen, bijvoorbeeld landbouwactiviteiten. Dat betekent tegelijk dat het terugdringen van de uitstoot van deze stoffen ook bijdraagt aan een afname van de fijn stof-uitstoot.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harm

  Het blijkt ook dat in de gebieden waar veel intensieve veehouderij aanwezig, de concentraties fijn stof niet hoger liggen dan elders. Het is dus zeker geen probleem die de maatschappij even op de intensieve veehouderij kan afschuiven.

 • no-profile-image

  boerinnetje

  80 a 90 procent van de mensen in de landbouw??? Wat doet de rest van de mensen??.Is er weleens over nagedacht over al die mensen die medicijnen gebruiken of drugs wat met hun menselijke afval,poep en plas wat dat doet in onze grondwater/drinkwater?
  Nee we schoppen liever tegen de landbouw aan.

 • no-profile-image

  Albert Willem

  Waar komt nu ineens de intensieve veehouderij vandaan? Er staat "... uit menselijk handelen, bijvoorbeeld landbouwaktiviteiten". Dat is veel breder en de landbouwaktiviteiten zijn ook maar een deel. In het persbericht van het PBL wordt de landbouw helemaal niet genoemd. Het lijkt er op dat het Agrarisch Dagblad deze toevoeging heeft gedaan. In het rapport wordt landbouw naast veel andere bronnen (industrie, wegverkeer, energieopwekiing etc) wel genoemd.

 • no-profile-image

  varkensboerke

  Maar wel net zo makkelijk nietwaar? We krijgen dadelijk nog de schuld als Nederland verliest met voetballen, let maar op

 • no-profile-image

  Leen

  Stof van vulkanische oorsprong en Woestijnstof zoals onlangs in China en regelmatig uit de Sahara wordt niet eens genoemd? Ik krijg de indruk dat pseudo-wetenschappers op publiciteit zitten te geilen om hun bestaansrecht weer eens te ondersteunen.

 • no-profile-image

  Diederik de Jong

  Alles wat TE is is TEveel. Intensieve veeteelt is Teveel en fout. Dat weten we allemaal. Velen lijden voor het extra van deze boer. Deze sluit liever de ogen dan er goed over na te denken waar hij mee bezig is. Hij is alleen niet de enige! dat moeten we ons wel realiseren.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.