Home

Achtergrond 3 reacties

Melkveehouderij heeft vangnet nodig

De Europese landbouw kan niet zonder Europees vangnet, vindt Padraig Walshe, ondervoorzitter van de Europese koepelorganisatie voor landbouworganisaties.

Walshe benadrukte vandaag op een tweedaagse conferentie over de toekomst van het Europees landbouwbeleid dat vooral in de melkveehouderij duidelijk is geworden, hoe kwetsbaar de boeren zijn voor grote prijsschommelingen. Walshe zegt dat de Europese Unie niet aan de ene kant het familiebedrijf kan promoten, maar die kleine bedrijven tegelijkertijd blootstelt aan grote schommelingen op de markt. "Multinationals kunnen daarmee omgaan, maar familiebedrijven in bijvoorbeeld de melkveehouderij niet. In de afgelopen jaren hebben we kunnen zien wat in de melkveehouderij is gebeurd. Voor die boeren is het heel moeilijk te overleven zonder veiligheidsnetten."

Walshe zegt dat het niet eerlijk is om de boeren aan de ene kant steeds hogere eisen op te leggen, en tegelijkertijd te confronteren met een steeds lagere prijs. Volgens Walshe moet duidelijk zijn dat boeren niet steeds meer en betere producten kunnen maken zonder te intensiveren. "Als Europa niet wil dat we intensiveren, dan moeten er andere keuzes gemaakt worden. Als je gezinsbedrijven wilt behouden met een hoge productiestandaard, dan kun je niet langer verwachten dat we produceren tegen een lage prijs."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Maak 't

  Het kwartje begint eindelijk te vallen. Wat iedere willekeurige gek jaren geleden al kon voorspellen beginnen ze daar ook te snappen.

 • no-profile-image

  Teun

  Wat een verstandige reacties allemaal. Echter zet dit land op afschaffing van het quotumstelsel, al of niet terecht, omdat men denkt met megastallen de europese concurrentie de baas te kunnen. Hier wordt de melkveehouderij steeds meer gezien als een puur economische bezigheid. Allemaal leuk maar men draait het hoofd weg voor de gevolgen hiervan. En die zijn groot ,heel groot.

 • no-profile-image

  Han

  Ik kan de mening van dhr. Walshe geheel onderscheiden. Meer kwaliteit leveren voor minder geld, >onmogelijk< en >absurd<. Helaas dit is de laatste strohalm van de politiek om de >economische groei< er in te houden. Van de ene stelen en geven aan de ander. Onze Gouden eeuw heeft ook bestaan uit >arm< houden van het platteland (incl. overzeese gebieden) en de winst in de steden laten. Dit allemaal onder de noemer van >democratische< beslissingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.