Home

Achtergrond 1193 x bekeken

Melkveebedrijf in hart Groningen

De boerderij staat in Overschild, in het hart van de provincie Groningen. De boerderij is meer dan honderd jaar oud en 55,7 hectare groot, waarvan circa 1 hectare erf. Alle grond, vruchtbare kleigrond en klei op veen, ligt naast en achter de boerderij.

Als Luurt Heidmeijer uit Overschild melkveehouder zou blijven, dan kwam er een nieuwe ligboxenstal voor zo’n 160 tot 200 melkkoeien en gingen het jongvee en de droge koeien in de huidige ligboxenstal. Maar door persoonlijke omstandigheden zijn de plannen gewijzigd, daarom wordt de monumentale Groninger boerderij verkocht. De koeien zijn al weg, maar het jongvee is er nog. Jongvee met sterkoeien in de stamboom. In totaal heeft het bedrijf vijf sterkoeien voortgebracht. Een veestapel dus met koeien die van volhouden weten. "We zijn al vroeg op duurzaamheid gaan fokken", zegt Heidmeijer. De gemiddelde melkproductie bedroeg 8.400 kilo met 4.44 procent vet en 3,51 procent eiwit.

De boerderij staat in Overschild, in het hart van de provincie Groningen. De boerderij is meer dan honderd jaar oud en 55,7 hectare groot, waarvan circa 1 hectare erf. Alle grond, vruchtbare kleigrond en klei op veen, ligt naast en achter de boerderij. De grond is goed gedraineerd.

De ligboxenstal is in 1976 gebouwd en in 2000 verlengd en gerenoveerd. De stal telt 145 ligboxen, heeft veel lichtplaten en een ruime open nok. De zijwanden van de stal zijn open en voorzien van windbreekgaas. In de stal staan drie krachtvoerstations en drie afkalfboxen. Het bedrijf heeft een 2 x 3 plc-gestuurde open tandem melkstal en een melktank van 9.000 liter.

Het jongvee tot tien maanden is ondergebracht in de schuur van de oorspronkelijke boerderij. Hiervoor zijn vijf strohokken met diagonale voerhekken en daarboven een zolder voor stro-opslag. Daarnaast zijn er nog eens drie grotere strohokken. Middenin de schuur is een gedeelte met roostervloeren en 22 kleine ligboxen voor jongvee, eveneens met diagonale voerhekken. Tegen de boerderij is een bijschuur gebouwd met werkplaats. Daarnaast zijn er drie grote sleufsilo’s en is er voor 1.500 kubieke meter mest- opslag.

De Groninger boerderij is omgeven door een fraai aangelegde tuin met twee oude, beschermde kastanjebomen. De perfecte verkaveling met één grote huiskavel is het sterkste punt van de boerderij, zegt Heidmeijer. Daardoor is dit een prima locatie voor melkveehouders die op zoek zijn naar een plek waar ze kunnen uitbreiden.

De boerderij staat 5 kilometer van Overschild, een klein dorp met circa 600 inwoners. Hier zijn overigens wel een basisschool, dorpshuis, kerk en diverse verenigingen. Grotere plaatsen in de omgeving zijn Appingedam, Siddeburen, Hoogezand en Groningen.

Meer informatie: Schelhaas Makelaardij, Jan Tjeerdsma, 0528 – 26 40 07 of 06 – 54 35 38 28, www.schelhaas.com

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.