Home

Achtergrond 513 x bekeken 6 reacties

Melkaanvoer Lyempf daalt

De melkaanvoer bij Lyempf is de laatste weken met 30 miljoen kilo gedaald.

Dat zegt de financieel directeur van de zuivelonderneming, Ton Habets. Een deel van de leveranciers aan Lyempf heeft een nieuwe afnemer gevonden. Zo gaan de Parco-boeren volledige over naar Bel Leerdammer en is een aantal veehouders gaan leveren aan DOC. "Het gaat hard", aldus Habets. "En dat is goed voor alle partijen."

Van een mogelijk faillissement bij Lyempf is volgens de financieel directeur absoluut geen sprake. "We beschikken over een goede orderportefeuille en in de basis is ons bedrijf gezond." Volgens Habets zijn er zeker verbeteringen in het productieproces nodig, maar beschikt het bedrijf over genoeg competenties. Lyempf maakte onlangs bekend liquiditeitsproblemen te hebben. Leveranciers ontvangen hun melkgeld daarom een maand later. Met deze maatregel zou het bedrijf genoeg ruimte creëren om het liquiditeitsprobleem op te lossen.

Oorzaak van het probleem is een teveel aan melk. De melkaanvoer lag op 170 miljoen kilo melk. Leympf geeft aan maar 60 miljoen kilo melk met een goede marge te kunnen vermarkten. Op de rest van de melkaanvoer draait de onderneming, mede door de goede melkprijs verlies. Doel van de onderneming is om eind van het jaar zo dicht mogelijk bij een melkaanvoer van 60 miljoen kilo melk in de buurt te komen. Het is volgens Habets nog te vroeg om gedwongen afscheid te nemen van leveranciers.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harmpie

  Niets aan de hand;niets in de hand!!!!

 • no-profile-image

  koeienboer

  Het is toch wel zeer wrang om vast te stellen dat je de indruk krijgt dat Lyempf er bijna trots op is dat er zoveel melkaanvoer verdwenen is. Het is natuurlijk gebruikelijk dat bedrijven hun strategie soms wijzigen en dat je dan afscheid neemt van bepaalde leveranciers dat is in de primaire landbouw niet anders echter dan doe je dat op een nette manier in overleg. Niet door ze maar een maand extra op hun geld te laten wachten en op die manier een dusdanige moeilijke en onzekere situatie creëren dat leveranciers geen andere keus blijft dan te vertrekken. Bedrijven die op dergelijke manieren denken te kunnen opereren verdienen het niet betrouwbare en goede leveranciers te hebben. Collega's mochten jullie een alternatief hebben dan verdient deze verwerker onze hoogwaardige grondstof zeker niet meer, laat deze verwerker dan maar op de onzekere spotmarkt opereren dat is de plek waar hij thuis hoort.

 • no-profile-image

  Saldo = vooral eerlijke melkprijs

  Als je de kans krijgt dan zou ik geloof ik moar overstapp'n van Lyempf naar Deltamilk!

 • no-profile-image

  Patrick

  Voor dit bedrijf was dus de grootste zorg, teveel aan melk en afname plicht. Hele slechte fundamenten voor een bedrijf. Dus bedrijfsleiding doet er goed aan om de aanvoer snel en drastisch te verminderen, alleen al voor het eigen fundament en levensvatbaarheid, maar ook voor de leveranciers die oneindig kunnen melken. En de afnameplicht geld in het algemeen in Hollandos en toch wil men de wereld markt en 'vrije markt 'op. Ongelofelijk dat er geen rode en paarse alarm bellen gaan rinkelen bij politiek en elk zuivel bedrijf. Snap niet dat er geen wijzere mensen zijn in de zuivel, graaiers bij RFC die zijn er wel, dat weten we wel en vergeten we niet, en 3e wereld melk dumpers als RFC. En CDA die moet zich vol schaamte verstoppen onder de voorste bankjes in de kerk, deuren op slot, en zware wierook gaan branden dat ze zeer angstig maakt, dan zeggen ga maar lekker bidden tot dat je een ons of wat weegt, en als je klaar bent stoot aub je kop aan alle kerkbanken. CDA de criminelen van de planeet, maar wel op de voorste schijnheilige bankjes van een dubieus instituut.

 • no-profile-image

  Lot

  Als gelovige stoor ik me aan de wartaal van Patrick. Misschien is een beetje wierook wel een idee om tot rust te komen. Natuurlijk is er verbazing over de strategie van Leympf. Maar als Bel de Parcoboeren overneemt is een groot deel van de daling aanvoer verklaard.

 • no-profile-image

  geen boer

  je zou inderdaad denken dat dit de bedoeling was. Eenzijdig de betalingsvoorwaarden dus contracten opbreken, om zodoende leveranciers te laten vertrekken, op hun eigen initiatief. En ondertijd maar schreeuwen dat er níets aan de hand is....

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.