Home

Achtergrond 3368 x bekeken 12 reacties

Megastal modern huis met vele voordelen voor boer en dier

Over de nieuwste huisvesting van landbouwhuisdieren, de megastal, bestaan veel vooroordelen. Maar een megastal heeft ook tal van voordelen. De gezondheid van het dier is er een van, weten studenten Marin Theloosen, Marc Ruijs en Luuk Maas.

Veel mensen hebben een eigen definitie van het woord megastal. In dit artikel gaan we uit een bedrijf waarin op één locatie meer dan 2.000 zeugen of 12.500 vleesvarkens gehuisvest zijn. Een veel gehoord vooroordeel heeft betrekking op dierenwelzijn. De oppervlakte per dier zou in megastallen kleiner zijn dan in gangbare. Een megastal heeft een grote inhoud, dat klopt, en er worden veel dieren in gehuisvest, maar de oppervlakte per dier blijft bestaan. Die is wettelijk vastgelegd op een grootte van 0,80 m² per dier bij vleesvarkens. De dieren in een megastal hebben dus evenveel ruimte als in een ander huisvestingssysteem.

Daarnaast is een megastal moderner ingericht dan een traditionele stal, omdat zij veelal nieuw wordt gebouwd. De opties voor huisvesting staan nog open en modernere technieken voor klimaatsbeheersing en gezondheidsmanagement kunnen worden toegepast. Ondernemers moeten zich daarbij houden aan strenge milieunormen, om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Bij nieuwbouw worden vaak luchtwassers geplaatst die zorgen voor een reductie van 90 procent ammoniakuitstoot, 80 procent reductie aan fijnstof en een stankvermindering van 75 procent. Hieruit is te concluderen dat de uitstoot van megastallen beslist niet hoger is dan de uitstoot van gangbare stallen. Het milieu wordt minder belast doordat het aantal kleine, verouderde bedrijven afneemt. De varkenshouderijen staan minder verspreid door het land, wat betekent dat er minder uitstootlocaties zijn. Ook hierdoor neemt de druk op het milieu af.

Vaak wordt gedacht dat door het grote aantal gehouden dieren de kans op ziekte-uitbraak en ziekteoverdracht toeneemt. Echter, doordat meer dieren worden gehouden, is het noodzakelijk met personeel te werken. Dit personeel kan zich specialiseren in enkele aspecten van de bedrijfsvoering, wat het dierenwelzijn ten goede komt. Het hanteren van een hygiëneprotocol wordt mede hierdoor vergemakkelijkt. Wanneer ieder op een eigen afdeling werkzaam is, is de kans kleiner dat ziektekiemen worden overgedragen naar andere afdelingen.

De kans op ziekte-uitbraak is ook te verminderen met een gesloten bedrijfsvoering. Er worden geen dieren van andere bedrijven aangekocht, waardoor de insleep van ziektekiemen gering is. Daarnaast vermindert de kans op uitbraken doordat de afstand tot andere bedrijven minimaal 1 à 2 kilometer is. Dit doel wordt al snel gehaald als kleinere bedrijven stoppen en er megastallen voor in de plaats komen.

De burger is bang dat de kans op ziektes groter wordt als veel dieren op één plek worden gehouden. Ook zou het medicijngebruik hierdoor toenemen. Deze medicijnen kunnen in het vlees terechtkomen en zijn slecht voor de volksgezondheid. Ook denkt men dat bacteriën sneller resistent raken tegen antibiotica als dieren in grote groepen worden gehouden. Handhaving van het hygiëneprotocol zorgt echter voor minder ziektekiemen en verlaagt de kans op infecties.

Nog een veelgenoemd argument tegen de megastal is het toenemende mestoverschot. Wanneer meer varkens worden gehouden, is het logisch dat meer mest wordt geproduceerd. Maar omdat het houden van dieren gebonden is aan dierrechten, klopt dit niet. Rechten geven het maximaal aantal varkens weer die in heel Nederland mogen worden gehouden. Dit is wettelijk vastgelegd. Wanneer een bedrijf wil uitbreiden, moet het rechten van een ander bedrijf aankopen. Daardoor blijft het aantal dieren in Nederland gelijk, net als de mestproductie.

De megastal heeft dus veel voordelen. De dieren behouden dezelfde ruimte en hebben een goed stalklimaat. Ze worden behoed voor ziektes aan de hand van opgestelde hygiëneprotocollen. Hierdoor neemt de kans op ziekte-uitbraken af. Doordat landelijk evenveel dieren worden gehouden, neemt het mestoverschot niet toe. Daarnaast zijn megastallen positief voor het milieu en de vermindering van de uitstoot van ammoniak, fijnstof en stank.

Marin Theloosen, Marc Ruijs en Luuk Maas zijn dier- en veehouderijstudenten aan de HAS Den Bosch. Zij maken deel uit van een projectgroep van negen HAS-studenten

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk Bosman

  Een afstand van 1 a 2 km zou mooi zijn. Echter in de zogenaamde LOG gebieden worden afstanden van 200 meter en zelfs 100 meter aangehouden. Een belangrijk argument van deze studenten vervalt hiermee (helaas).

 • no-profile-image

  zo zie

  Elke megastal is er eentje teveel. Daar mag het van mij heeeeel hard waaien.

 • no-profile-image

  Helder licht

  Hulde aan deze studenten, nuchtere opsomming van heldere feiten. Emoties voeren echter meestal de boventoon in verhitte discussies. Uiteindelijk zegeviert hopelijk het gezonde verstand.

 • no-profile-image

  zo zie

  daar waar die stallen, noem het concentratiekampen voor dieren, staan: laat het waaien, stormen en orkanen.

 • no-profile-image

  Harm

  Is het misschien mogelijk dat deze site iets nieuws brengt. Dit verhaal is mij al een hele tijd bekend. Misschien dat publicatie in de Telegraaf en het AD een betere optie is.

 • no-profile-image

  Robert

  Gelukkig draait de wereld niet alleen om jou en vind menig ander dit een vreselijk interessant artikel.

  Mooi geschreven en duidelijk uitgelegd.

 • no-profile-image

  varken

  burger ik ben het met je eens dat we meer voor kwaliteit kunnen gaan maar dan moet de burger dit ook doen door het produkt te kopen en niet alleen lopen schreeuwen dat het anders moet en zelf gewoon doorgaan met wat hij altijd doet en weer kiezen voor het goedkoopste produkt.

 • no-profile-image

  zo zie

  Laat het waaien rondom die stallen. Hoe meer plat, hoe beter. Elke ingestorte stal is een ode aan de natuurkrachten

 • no-profile-image

  burger

  Varken megastal, ik ben het helemaal met je eens. Waarschijnlijk moeten de supermarkten ook nog meewerken. Dus boer, supermarkt en uiteraard burgers moeten samen voor kwaliteit gaan kiezen. Alleen hoe krijg je die burgers zover?

 • no-profile-image

  Karel

  "Bij nieuwbouw worden vaak luchtwassers geplaatst die zorgen voor een reductie van 90 procent ammoniakuitstoot, 80 procent reductie aan fijnstof en een stankvermindering van 75 procent".
  Als dat zo is moeten ze deze installatie wel aanzetten. Vrees dat er maar zelden een luchtwasser aanstaat vanwege de hoge exploitatiekosten. Ondanks die luchtwassers blijft het stinken.

 • no-profile-image

  Freek

  Iedereen kan mooi praten een megastal heeft er totaal niks mee te maken kwa dierwelzijn. Er is geen werk waar mensen 7 dagen in de week werken maar in de landbouw komt dit veelvuldig voor, nu gaat een burger mij vertellen dat ik geen megabedrijf mag hebben zodat ik ook een dag vrij heb in de week. Maar meneer heeft zelf een 5 daagse werkweek atv dagen en een bouwvak en deze man wil mij vertellen dat ik 7 dagen in de week moet werken en dus +- 80 uur in de week. DAT PAST TOTAAL NIET MEER IN DEZE TIJD !!!!

 • no-profile-image

  burger

  Indien je de huidige bioindustrie prima vindt qua dierenwelzijn, dan is op de megastal id niet veel aan te merken. Maar als je verbetering wilt op het gebied van dierenwelzijn qua ruimte, uitloop etc. dan is de megastal zeer slecht. Het is een investering die weer tig jaren mee moet gaan. Wat mij betreft moet nederland meer gaan voor kwaliteit ipv kwantiteit.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.