Home

Achtergrond 170 x bekeken

Meer vrijheid bij keuze achternaam

Nederlanders krijgen wat meer vrijheid, als het om achternamen gaat.

Dat valt op te maken uit een brief van demissionair minister Ernst Hirsch Ballin aan de Tweede Kamer. Zo wil hij dat ouders de kans krijgen om voor de eerste verjaardag van hun eerstgeboren kind terug te komen van de bij de geboorte gemaakte keuze voor de achternaam, die de naam van de moeder of van de vader mag zijn.

De bewindsman wil het de ouders ook gemakkelijker maken. Hij stelt voor de procedure voor naamskeuze te vereenvoudigen door middel van een schriftelijke verklaring aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Wanneer gehuwde ouders hun kind de achternaam van de moeder willen geven, of wanneer ongehuwde ouders de naam van de vader willen doorgeven, moeten zij nu nog persoonlijk naar de ambtenaar. Voor de moeder zit dat er niet altijd zo in.

Hirsch Ballin wil verder geadopteerden de kans geven, als zij meerderjarig zijn, de familienaam van de biologische ouders aan te nemen. Ook komen er ruimere mogelijkheden om een naam te veranderen als de persoon in kwestie er last van ondervindt. Tot nu toe kan dat alleen in geval van psychische hinder van een heel gekke naam of een naam die bepaalde nare associaties oproept. Verder hoeft iemand straks geen leges meer te betalen als hij zijn naam veranderd wil zien als gevolg van mishandeling door een ouder of incest.

En als het aan de minister ligt, mag de adel voortaan ook een uitgestorven of met uitsterven bedreigde naam uit de familie combineren met de huidige naam. Net als gewone burgers. De adel mocht dat eerder niet, omdat voor verwarring over titels werd gevreesd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.