Home

Achtergrond

Meer groente en zuivel bij Franse instellingen

Franse scholen, bejaardentehuizen, gevangenissen en schoolkantines moeten hun 'klanten' gezonder eten gaan voorzetten.

Dat is een gevolg van Wet op de Modernisering van de Landbouw. Patat of andere aardappelproducten uit de frituurpan mogen hooguit één keer per week op het menu staan, de gerechten moeten minder zout bevatten en de zoutpot moet ook van tafel, en fruit, groente of fruitsappen worden juist veel vaker op tafel verwacht.

Het algemene uitgangspunt is op een slimme manier vertaald in de frequentie waarmee de menu’s moeten wisselen en waarmee ook bepaalde soorten gerechten daarop mogen voorkomen. Instellingen moeten een menu opstellen voor twintig dagen met daarbij maximaal vier keer iets uit de frituurpan.

Om het vetgehalte terug te dringen, mogen er ook hooguit vier keer vleeswaren als voorgerecht of vettere toetjes – zoals crème brulee – op voorkomen. Aan de andere kant moeten zeker tien van de twintig maaltijden op een menu voorzien zijn van verse groenten. Om de zuivel toch een beetje ter wille te zijn, mag wel acht keer vettere kaas worden gegeten omdat dat toch weer rijk is aan calcium.

Of registreer je om te kunnen reageren.