Home

Achtergrond 174 x bekeken

Meer explosieven gevonden in Uruzgan

De Nederlandse militairen in Uruzgan hebben de afgelopen maanden steeds meer geïmproviseerde explosieven (IED's) gevonden.

De eerste vier maanden van dit jaar waren het er al 196. In heel 2009 werden 336 bommen aangetroffen, veel meer dan in 2008 (162) en 2007 (101).

Dat blijkt uit cijfers die Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm woensdag bekendmaakte. Bovendien worden steeds meer IED's tijdig ontdekt en onschadelijk gemaakt. Van de 196 'knutselbommen' die tot mei van dit jaar werden gevonden, is maar 18 procent ontploft. De rest werd onschadelijk gemaakt.

In 2009 ontplofte 32 procent, in 2008 35 procent en in 2007 nog 43 procent. De afgelopen periode zette Defensie meer middelen in voor het zoeken en ruimen van de IED's, die meestal ergens zijn verstopt in de grond. In totaal stierven negen van de 24 in Afghanistan omgekomen Nederlandse militairen door een aanslag met een IED.

In de rest van Afghanistan neemt het aantal IED-doden nog steeds toe. Tot nu toe zijn dit jaar al 207 van de 359 doden van de ISAF-coalitiemacht het slachtoffer geworden van een zelfgemaakte bom. Dat is iets meer dan de helft. In 2009 was er een recordaantal ISAF-militairen gesneuveld door zo'n explosief: 275 van de 451 doden in dat jaar (60 procent).

Hoeveel Afghaanse burgers stierven doordat ze op zo'n bom stapten of reden is niet bekend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.