Home

Achtergrond 218 x bekeken 1 reactie

'Mededingingsregels op de schop'

De mededingingsregels moeten voor de voedselketen worden aangepast, zegt de Franse onderzoeker Hervé Guyomard, directeur van de landbouwafdeling van het Franse instituut voor landbouwonderzoek INRA.

Guyomard sprak vandaag op een tweedaagse conferentie over de toekomst van het Europees landbouwbeleid. De Franse onderzoeker zegt dat er nog eens goed gekeken moet worden naar de verdeling van de winst in de voedselketen. Hij zegt dat producenten een sterkere positie moeten krijgen. "Dat is een wens die we al tien jaar hebben en ik hoop dat we het nu voor elkaar krijgen", aldus Guyomard.

De Fransman krijgt steun van directeur-generaal Goyens van de Europese consumentenorganisatie BEUC. "Wij willen eerlijke prijzen en dat zijn niet per se concurrerende prijzen. Het is zeker niet zo dat consumenten steeds minder willen betalen, maar er is wel een kloof tussen de boer en de consument. Ergens in de voedselketen is iemand die veel geld in de zak stopt, ik wil weten wie dat is!"

Guyomard zegt dat de landbouw niet moet aansturen op aparte regels. "Je kunt wel willen dat we uit de wereldhandelsorganisatie WTO stappen, maar andere sectoren in Europa willen dat echt niet. Je hebt nu eenmaal te maken met zaken die buiten de landbouw spelen."
Volgens de Fransman heeft de Europese landbouw een groot probleem met haar concurrentievermogen.

Een ander probleem is het milieu. Hij denkt dat beide problemen tegelijkertijd kunnen worden aangepakt, door vooral de productiesystemen te veranderen. Op welke manier dat zou moeten, geeft Guyomard niet aan. Dat kwam hem op forse kritiek te staan van een Franse boer in de zaal, die de wetenschapper uitfoeterde dat hij op kosten van de burger zit te filosoferen over de manier waarop de steun aan de landbouw kan worden verminderd. "U wordt ook door de belastingbetaler betaald!"

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Guyomand geeft aan dat de Europese landbouw niet of zeer moeilijk kan concureren met de landbouw elders. Dit lijkt op termijn ook op te gaan voor de industrie en het onderzoek. De zgn ontwikkelingslanden, goedkoopte landen krijgen hun kennis economie op een hoog peil en voor lagere arbeids kosten dan Europa. Voor de maak industrie is bv. China al vele decennia spekkoper. Waar is nu het verschil tussen industrie, scheepsbouw, landbouw, onderzoek, ICT en noem maar op. Ik zie maar één verschil, de industrie kan zijn fabiek verplaatsen en de landbouw kan zijn grond (productie middel) niet verplaatsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.