Home

Achtergrond

Marktkooplui moeten markt zelf runnen

De markt moet niet meer aangestuurd worden door de gemeente maar door de marktkooplui zelf. Zij zijn beter in staat om de markt in de toekomst aantrekkelijk te houden en te voorkomen dat de aansluiting met klanten verloren gaat.

Henk Achterhuis, voorzitter van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH), bevestige vandaag berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad.

,,De gemeente heeft een handhavende rol en is niet bezig met de vraag wat voor mogelijkheden de markt heeft'', aldus Achterhuis. Veel gemeenten letten volgens hem niet op de verdeling van de markt, de samenstelling van producten en de kwaliteit van het ondernemerschap. Achterhuis vreest dat als er niets gebeurt, de markt de komende jaren terrein gaat verliezen aan de supermarkten. Het aanbod op de markten is volgens Achterhuis de laatste jaren verschraald. Het aanbod van textiel is te groot en het aanbod van verse producten te klein.

De CVAH heeft samen met het Hoofdbedrijfschap Detailhandel en gemeenten een nieuw organisatiemodel ontwikkelt waarbij marktkooplui meer ruimte krijgen om te ondernemen en een meer divers aanbod ontstaat. Het model wordt momenteel getest op een onlangs opgerichte markt in Amsterdam Slotervaart.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.