Home

Achtergrond 243 x bekeken 3 reacties

Maisvoorraad VS laagste peil in vijftien jaar

De voorraad mais in de VS daalt dit jaar met 13 procent.

De voorraad komt daarmee op het laagste niveau in vijftien jaar, dus onder het niveau dat in 2008 nog leidde tot recordhoge prijzen. Dat schrijft de Rabobank in een marktanalyse.

Eerder werd bekend dat in de EU de vraag naar graan het aanbod kan overstijgen door de vraag vanuit de ethanolindustrie. De Rabobank stelde de voorraadverwachting bij in reactie op een nieuw rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Compleet tegen de verwachting in maakt USDA bekend dat het ingezaaide maisareaal voor het seizoen 2010/2011 uitkomt op ’slechts’ 35,6 miljoen hectare. Analisten gingen uit van een circa 5 procent groter areaal.

De maisprijzen stonden sinds halverwege juni onder druk, maar de prijzen maakten op één dag vrijwel het totale verlies van een halve maand goed. Naast een kleiner areaal speelt ook toenemende vraag vanuit de voedingsmiddelenindustrie en ethanolindustrie een rol. De vraag naar de oude maisoogst zet onverwachts sterk door, waardoor het nieuwe seizoen wordt ingegaan met lagere voorraden.

Zowel in de VS als daarbuiten neemt de vraag toe. In China hebben droge weersomstandigheden geleid tot een lagere productie en de Chinese mengvoerindustrie koopt waarschijnlijk de komende maanden veel meer in het buitenland dan eerder verwacht. Onzekere factor is de Chinese ethanolindustrie die een belastingvoordeel onlangs zag verdwijnen.

In Brazilië is de oogst van wintermais begonnen. Brancheorganisatie Conab verwacht dat de productie licht daalt ten opzichte van een jaar eerder, tot 19,4 miljoen ton. Daarvan zal waarschijnlijk minder op de wereldmarkt komen dan gebruikelijk omdat de exportterminals nu voorrang geven aan de uitvoer van soja.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  zever

  Komt er dan misschien eindelijk een rechtvaardige prijs voor ons voedsel? We hebben al jaren lang onder de kostprijs geproduceerd. Wat te denken van een investering van 80.000 euro per ha plus rente plus goed betaalde arbeid!!! Kunnen wij straks ook eens een keer op vakantie.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste Zever Bet . hopenlijk heeft u gelijk . Maar mais is een grondstof . Als deze duur wordt dan gaan de prijzen van andere grondstoffen ook omhoog . Er komt meer vraag naar bv. gewasbeschermingsmiddelen,kunstmest , zaadgoed , enz. Dus deze prijzen zullen ook flink aantrekken . Waarschijnlijk wordt dan de energie ook duurder . Dus het hoeft allemaal nog geen extra winst te zijn .Als iets duur is wordt daar snel op ingesprongen en de produkte neemt toe en de prijzen dalen weer snel. (zie graan prijzen 2007 -2008 ) . Men kan zig snel rijk rekenen , maar de werkelijkheid is meestal anders . Voor de akkerbouwer is hoge graan prijzen goed en voor de veehouderij wordt het voer weer veel duurder . meestal gaan de pijzen in de veehouderij niet mee omhoog . Hier door gaan er weer meer varkens en pluimveeboeren stoppen . Wat ook weer een negatief effect kan hebben op de graanprijs . Volgens mij is dit niet te voorspellen . Het zal afhangen van de welvaart ontwikkeling in bepaalde landen en of wij ons welvaarts niveau kunnen handhaven .Verder zijn weersinvloeden en politiek ( oorlog enz.) in de wereld van belang . De tijd zal het leren .

 • no-profile-image

  Han

  Akkerbouwers hebben geen enkel belang bij >voorraden<, deze hebben alleen maar een prijs drukkende werking. Laten we hopen dat er een systeem komt waarbij de vooraden als als voedselvoorraden gaan dienen en dus betaatl zijn en niet boven de markt zweven, maar daadwerkelijk als voedsel verzekering in staats opslag liggen. Boeren zijn gebaad bij een schone markt als het nieuwe seizoen een aanvang neemt.

Of registreer je om te kunnen reageren.