Home

Achtergrond 1 reactie

Machinebouwer Agco profiteert van vraag Brazilië

Omdat de laatste week veel koersen zijn gestegen vinden volgens Royal Bank of Scotland veel beleggers het tijd winst te nemen.

Uitschieters kunnen bovendien wat sneller plaatsvinden omdat door de vakantieperiode in Europa de verhandelde volumes wat lager zijn. Bovendien blijft er een zweem van mist boven de markt hangen door de tegenstelling tussen micro (bedrijfsresultaten) en macro (werkloosheid, financieringstekorten).

Zo is het consumentenvertrouwen in de VS gedaald terwijl grote fondsen als de bank UBS en chemiereus Dupont, eigenaar van veredelaar Pioneer Hi-bred, juist beter zijn dan beleggers hadden gedacht. Agco maakte bekend het afgelopen kwartaal 9,6 procent meer winst te hebben geboekt. De Amerikaanse trekkerfabrikant, bekend van de merken Massey Ferguson, Fendt en Valtra, verhoogde de winstvoorspelling van 1,85 tot 2 dollar per aandeel. Eerder werd door Agco uitgegaan van 1,65 tot 1,75 dollar.

Agco profiteert van tamelijk onstuimige groei in Zuid-Amerika en dan vooral Brazilië. In Europa, voor Agco de grootste markt daalde het aantal verkopen met 9 procent, in Noord-Amerika 17 procent. In Zuid-Amerika nam de omzet 74 procent toe. Agco verwacht voor het tweede halfjaar een gelijk beeld en beleggers lieten het aandeel op weekbasis 10 procent in waarde stijgen.

De vleesbedrijven Tyson Foods en Smithfield Foods profiteren beide van een betere kredietwaardigheid. Kredietbeoordelaar Fitch haalde de Amerikaanse bedrijven, net als fruithandelaar Dole, van de lijst met bedrijven met een verhoogd risicoprofiel. Fitch acht de kans nu minimaal dat deze bedrijven schulden herstructureren. JBS profiteert van het feit dat dochter Pilgrim’s Pride, net als Tyson Foods, van de Russische autoriteiten toestemming kreeg de uitvoer van pluimvee naar Rusland te hervatten. Rusland geldt als de grootste importeur van pluimvee.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leo Jacobs

    Hallo graag wil ik even herinneren aan het feit dat AGCO de moedermaatschappij is van FENDt,MF,VALTRA en CHALLENGER.
    Met vriendelijke groet Leo Jacobs.

Of registreer je om te kunnen reageren.