Home

Achtergrond 3 reacties

Maatschappelijk verantwoorde soja?

Vele organisaties vinden dat de Round Table Sustainable Soy niet ver genoeg gaat voor verantwoorde sojateelt. Ook Luc Vankrunkelsven stelt vraagtekens bij de criteria van de Round Table.

Het regent labels. Dure woorden als duurzaamheid vliegen de planeet rond. Vijf jaar geleden werd de Round Table Sustainable Soy opgericht. Ik nam zelf deel aan één van de eerste conferenties in het Braziliaanse Foz do Iguaçu. Dat was in de tijd dat enkele boerenorganisaties nog aan de onderhandelingstafel zaten. Ondertussen zijn deze opgestapt. Hun stoelen werden ingenomen door bijvoorbeeld Monsanto en Cargill. De boeren stapten onder andere op omdat genetisch gemanipuleerde soja, waar Monsanto het monopolie op heeft, tot 'verantwoord' wordt verklaard.

Maatschappelijk verantwoord. Dat is al iets eerlijker dan het alomtegenwoordige containerbegrip 'duurzaam', al blijft de vraag hoe maatschappelijk verantwoord heel de onderneming is. 235 maatschappelijk organisaties luiden momenteel in een open brief de noodklok over de Round Table.De criteria worden als veel te zwak bevonden. In plaats van ontbossing en vergiftiging tegen te gaan, doen ze het proces alleen maar versnellen.

Zo zit Monsanto aan tafel. Het is de belangrijkste belanghebbende in het heersende landbouwmodel, gestoeld op superzaden gekoppeld aan hun chemie. In het geval van de Roundup Ready Soja leveren ze zowel het gemanipuleerde zaad als Roundup. Brazilië, waar zich momenteel de grootste soja-expansie voltrekt, is sinds 2009 wereldleider in import en gebruik van pesticiden. In de criteria wordt gesproken over 'verbod van soja in recent ontboste gebieden'. 'Recent' is echter pas vanaf juni 2009.

Wat zich nu in Zuid-Amerika voltrekt, is niet alleen de verantwoordelijkheid van Argentinië, Brazilië, Paraguay, Bolivia, maar van het industriële veeteeltsysteem in Europa en China. De Europese consument wil alleszins een ander productie- en consumptiemodel. Waar wachten we nog op?

Luc Vankrunkelsven, oprichter van van Wervel, een Belgische werkgroep voor verantwoorde landbouw. Hij werkt in Brazilië aan boeken over sojaproblematiek

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Patrick jij noemt Boerenbelangen behartigers >Ja knikkers< Ik zou ze meer verwijten een .korte termijn< visie te hebben en een benadering van >Na ons de zontvloed<. je mag ook zeggen ze hebben geen visie anders dan hoe blijft de landbouw in leven ten tijde van een structurele overproductie, Eenvoudig door meer ocerproductie.

 • no-profile-image

  Rinie

  Wij laten ons blijkbaar nog steeds liever belazeren door de grote machthebbers, die ons lieve koekjes bakken en ons in een weldadige slaap sussen. Wanneer worden we met zijn allen eindelijk eens wakker?

 • no-profile-image

  Patrick

  Goed artikel. Het laat duidelijk zien dat een aantal multinationals bepaald heeft wat verantwoordt is, hoe men het invult, en wat er voor moet gebeuren. Tja, alles was duidelijk gericht om een aantal jaren de wind uit de zeilen te halen van discussies, toekomstig multinational beleid te koppelen aan het geladen woord 'responsible' en het woord 'duurzaam'.Het gaf tijd om politiek te beinvloeden en wetenschappers om te kopen en zo markten open te wringen en forceren zoals het nu precies gebeurd door de Europese Commissie.
  Daar werd dan een mooi verhaal aan gebonden als een soja deal responsible en de wereld in geslingerd als beleid. Nederlandse multinationals zijn ook betrokken, VION, dus LTO, Rabobank, RFC, (dan weet je ook gelijk waarom boerenbelangen behartigers hun mond houden nu), allemaal ja knikkers van het het ergste soort.

Of registreer je om te kunnen reageren.