Home

Achtergrond 15 reacties

Lyempf: even geen melkgeld

Zuivelonderneming Lyempf wil voorlopig geen melkgeld betalen aan haar leveranciers.

De fabriek wil de uitbetalingstermijn van het melkgeld met dertig dagen verlengen. Dat bevestigt financieel directeur bij Lyempf Tom Habets. De babyvoedingproducent in Kampen is in mei overgenomen door het Griekse Gramen Shipping and Trading. "De startpositie is slechter dan verwacht", vertelt de nieuwe financieel directeur Tom Habets. "We kunnen de hoeveelheid gecontracteerde melk momenteel niet aan."

Volgens Habets is het voortbestaan van het bedrijf niet in gevaar maar moet komend half jaar worden gebruikt om orde op zaken te stellen. De nieuwe eigenaar zou een forse kapitaalinjectie hebben gedaan, maar er is niet genoeg geld in kas om de melkveehouders uit te betalen. Het geïnvesteerde geld wordt volgens Habets gebruikt om structurele problemen op te lossen.

Volgens Lyempf heeft het meerendeel van de leveranciers de uitgestelde betaling geaccepteerd. "Het gaat om een gemeenschappelijk belang, een goede toekomst", aldus Habets. "Daarbij geven we de garantie dat we het melkgeld in ieder geval tot het einde van het jaar uitkeren." Nog niet alle veehouders zijn akkoord. "Met een aantal partijen zijn we nog in gesprek", beaamt Habets.

In 2007/2008 had Lyempf een moeilijke periode. Het bedrijf leed zware verliezen. Dit voorjaar liet ex-directeur Siep van der Valk nog weten dat het beter ging met het bedrijf.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan de polderboer

  beste collega,s
  ik wens jullie het allerbeste, maar dat had ik ook al gedaan toen jullie als flevomelk naar kampen gingen. het gras mag dan wat groener zijn bij de buren maar lang duurd dat nooit.
  heel veel sterkte.

 • no-profile-image

  Jan

  het smerige is ook nog dat leveranciers van Lyempf leveringsplicht hebben. wanneer zij geen melk leveren of naar een ander krijg je de grootste zakelijke conflicten.

  Ik snap sowiso ook niet dat melkvabrieken niet wekelijks het melkgedl uitbetalen > is voor de balanspositie van de bedrijven ook vele malen beter dan in 1 keer een bups moeten betalen......
  bij vion kunnen ze ook, waarom niet bij lyempf / rfc

  getroffen melkveehouders, veel sterkte!

 • no-profile-image

  jan

  Er gaat toch niets voor een solide afnemer(Friesland-Campina).
  Mischien niet de hoogste melkpris, maar je wordt wel netjes en op tijd uitbetaald!!!

 • no-profile-image

  Han

  Als ik leverancier van Lyempf was, zou ik me nog 3 x bedenken alvorens mijn melk te leveren. Waarom moet ik op mijn geld wachten, terwijl aan het eind van elke maand zowel personeel als directie >zijn< of >was het mijn< geld krijgen.
  Gaat het als nog mis, krijgen personeel en directie so wie so een WW uitekring en misschien nog wel een karig sociaal plan. De leveranciers van melk en andere productie middelen kunnen fluiten naar hun geld.

 • no-profile-image

  dirk

  Het kan verkeren, in 2 jaar tijd van de kip met de gouden eieren naar een kale kip. De plusjes zullen nu wel snel verdampen, T'is ook zo warm

 • no-profile-image

  gekke henkie

  griekenland is al bankroet nu maken de grieken hier de boel ook nog kapot.

 • no-profile-image

  Melkboer

  Tja, dat is triest maar naar ik meende wilde Lyempf een aantal jaren geleden middenin de piek veel meer betalen al toendertijd FF en dus hebben de betreffende veehouders dus ook meer buffer als ik Friesland-Campinaboer.
  Een afnemer die altijd de hoogste prijs uitbetaald gaat vroeg of laat een keer voor het gaas, kijk maar naar Weyl, DOC etc.

 • no-profile-image

  boerke

  als het om geld gaat, geef ik de voorkeur aan eerst zien en dan geloven.

 • no-profile-image

  Han

  Nu Lyempf de leveranciers vraagt om de betalings regeling te wijzigen lopende het contract, lijkt mij, dat de boer het recht heeft NEE te zeggen op dit verzoek en dan is het het Oude contract nakomen voor Lyempf of de boer is vrij om te vertrekken. In Moskou was het voor Campina in 2009 zeer simpel, te veel melk, dus de leverancier die ze wilden lozen, kreeg een nieuw uitbetalings regiem en maakt hij bezwaar vanwege contract breuk werd eenvoudig de melk niet meer opgehaald. Wat nu gebeurd is, de boer financiert Leympf tegen 0 % rente en geen zekerheid heeft dat er over 30 dagen 2 termijnen worden betaald. Ik voorzie dat de betaal termijn voor de melk geleverd op dag 1 v.d. maand op 60 dagen komt. Is dit wat u als boer wilt en kunt opbrengen??

 • no-profile-image

  geen boer

  leveranciers let op uw saeck! Eenieder bepaalt wat hij zelf doet, echter weet waar u mee bezig bent. Kunt u dit financieel trekken, ook wanneer de zaak in surseance gaat? En wat is die 'garantie' dan waard? Waarschijnlijk niks, vraag toeleveranciers Weyl maar eens. Dan wordt alleen op personeel en bank gelet. Vraag uw boekhouder eens of in ieder geval een deel van het door u verstrekte leverancierskrediet afgezekerd kan worden bij een kredietverzekeraar. U levert enige procenten marge in maar koopt hiermee zekerheid. Daarnaast lijkt mij volledige openheid van de boeken een heel redelijke geste van Lyempf. Succes mensen, geen paniekvoetbal, maar wéét waar u mee bezig bent en welke risico's u loopt.

 • no-profile-image

  johan van de graaf

  EHH die kip zonder veren??? ik hoop dat het goed komt maar zoals altijd beter verzekerd van uitbetaling dan de hoogste prijs!misschien tijd voor een andere fabriek.

 • no-profile-image

  boerin

  Oh, dus zo gaan we om met boeren die dag (en soms ook 's nachts) aan het werk zijn om de beste kwaliteit melk te leveren!! Gewoon maar een maandje langer wachten op je melkgeld?! En dat vinden de boeren ook nog goed?? Kom nou!! Daar trapt toch helemaal niemand in!! Nee meneer Tom Habets u moet zich diep schamen! Dit toont maar weer eens aan dat er totaal geen respect is voor deze hardwerkende boeren!!

 • no-profile-image

  iemand uit

  Was het een varkenshandelaar, dan kreeg hij geen varken meer op de klep... Een raad: WEGWEZEN DAAR !

 • no-profile-image

  K'ump vast goed

  als je de boeren vraagt of ze uitstel van betaling accepteren dan vraag je eigenlijk dat ze alles pikken en alles vertrouwen. Toch jammer dat het er nu op gaat lijken dan er niet waargemaakt kan worden wat leek zo mooi te gaan komen, misschie draaien ze na dit dipje straks wel als enn tierelier, niet zomaar wegaan bij deze fabriek, gewoon volhouden en er vanuit gaan dat het goed komt, Geloven en dan zien.

 • melkboertje

  dat hebben die boeren toch echt aan zichzelf,, en dat miezerige directeuren uit friesland te danken een echte fries

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.