Home

Achtergrond 177 x bekeken

Londen zet mes in adviesbureaus

De Britse regering trekt de stekker uit vier adviesorganen.

Dat heeft het ministerie van Handel in Londen maandag bekendgemaakt. Sinds het aantreden van de regering twee maanden geleden zijn al zeventien semipublieke bureaus geschrapt of gedwongen te fuseren.

Volgens het ministerie kostten de vier geschrapte raden jaarlijks bijna 9 miljoen pond (ruim 10 miljoen euro). Desondanks levert de maatregel de regering maar 603.000 pond (ongeveer 710.000 euro) op, hebben Britse media becijferd.

Een van de getroffen organen is de Strategische Adviesraad voor Intellectueel Eigendomsbeleid (Sabip). Zijn taken worden overgenomen door het Bureau voor Intellectueel Eigendom (IPO). De raad Vereenvoudigen van Internationale Handel (Sitpro), het Adviesorgaan Afval van Elektrische en Elektronische Apparatuur (WAB) en het Brits Verbond van Scheepsbouwers (BSC) gaan op in het ministerie van Handel.

De zogeheten quango's (quasiniet-gouvernementele organisaties) zijn berucht in Groot-Brittannië. Volgens burgerorganisaties kent het land in totaal bijna 1200 van zulke bureaus, die jaarlijks vele miljarden kosten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.