Home

Achtergrond 1 reactie

Lidstaat beslist over teelt

EU-lidstaten kunnen zelf besluiten over de teelt van transgene gewassen, maar ze gaan niet over de toelating ervan.

Dat is de essentie van een pakket van voorstellen en beleidsvoornemens die de Europese Commissie vandaag heeft bekendgemaakt.

Volgens de Commissie krijgen lidstaten met de nieuwe aanpak meer ruimte voor een eigen aanpak bij de teelt van transgene gewassen. Tegelijkertijd kan EU- toelatingsbeleid nu ook goed gaan werken, meent zij.

Lidstaten kunnen volgens een nieuwe aanbeveling van de Commissie nu ook strengere regels stellen voor de vervuiling van gangbare of biologische teelten met transgene gewassen. Tot nu toe houdt de EU daar een norm aan van maximaal 0,9 procent vermenging. Maar de ervaring leert, dat ook zo’n minieme vervuiling met transgene gewassen tot aanmerkelijke inkomensverliezen kunnen leiden van biologische of gangbare telers.

Brussel wil niet wachten op de evaluatie die de EU-voedselveiligheidsautoriteit Efsa maakt. Efsa bekijkt of de milieurisico-analyses nog voldoen. De evaluatie is vermoedelijk eind dit jaar klaar.

De Commissie zegt dat de toelating van transgene gewassen niet zal worden versneld. Op dit moment zijn in Europa 31 transgene gewassen toegelaten: de Amflora-zetmeelaardappel, een suikerbiet, drie koolzaad-, zeventien mais-, drie soja- en zes katoensoorten.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jasper

    Op deze manier kunnen allerlei ggo's Europa binnengeloodst worden. De grote poort van vroeger, waarbij gold dat iedere lidstaat moest instemmen, vervalt.

    Het GGO-Panel van de EFSA die bol staat van GGO-voorstanders kan zo makkelijker allerlei ggo's goedkeuren, waardoor veel landen die het allemaal niet zo in de gaten houden, snel geconfronteerd kunnen worden met allerlei genetisch gemanipuleerde producten.

    Laten we hopen dat het parlement, dan wel de milieuministers, dit voorstel van tafel vegen. Er is geen noodzaak voor de invoer van ggo's, buiten de economische belangen van de chemiereuzen als Monsanto, DuPont en Syngenta.

Of registreer je om te kunnen reageren.