Home

Achtergrond 454 x bekeken 34 reacties

'Leer schoolkinderen over dierenwelzijn'

Kinderen moeten op de basisschool weer les krijgen over dieren, dierhouderij en dierenwelzijn.

Het is belangrijk dat zij leren hoe het er werkelijk aan toe gaat in de dierhouderij, zodat in de toekomst discussies over dierenwelzijn op basis van eerlijke en juiste argumenten kunnen worden gevoerd.

Dat adviseert de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) aan demissionair minister Gerda Verburg van LNV. Haar ministerie vroeg de raad om een advies, omdat de standpunten over dierhouderij en dierenwelzijn de laatste jaren in Nederland behoorlijk zijn gepolariseerd. Onderwerpen waarover de maatschappelijke opvattingen steeds sterker uiteen zijn gaan lopen, zijn volgens de RDA onder meer het langeafstandstransport van levende dieren, de positie van de veehouderij in Nederland en het fokken van "gezelschapsdieren met welzijnsbedreigende kenmerken''.

De RDA, die bestaat uit tal van wetenschappers, constateert dat één en dezelfde persoon heel verschillend kan denken over dieren. "Een varkenshouder die 2500 vleesvarkens in een megastal heeft staan, is bijvoorbeeld bijzonder betrokken bij zijn hobbygeitjes bij huis.'' Gezelschapsdieren worden volgens de raad steeds vaker 'vermenselijkt' en krijgen de rol van gezinslid toebedeeld. "En daar worden ze niet noodzakelijkerwijs gelukkiger van'', stelt de raad vast.

Het adviesorgaan merkt ook op dat de moderne stedeling is vervreemd van het platteland. "Zij hanteren andere en deels conflicterende waarden en normen over de omgang met dieren'', schrijven de deskundigen in hun zienswijze. "Bekende Nederlanders verscherpen het debat door actie te voeren voor beter dierenwelzijn en dierengezondheid.''

De RDA adviseert het ministerie om 'transparant' beleid te voeren dat voor iedereen begrijpelijk is. Het ministerie zou bovendien een maatschappelijke discussie moeten aanzwengelen over de vraag waarom "wij het aanvaardbaar achten dat de mens dieren houdt'', aldus de wetenschappers.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jam warmenhuizen

  Op den duur zal alles wat het ongeciviliseerde CDA heeft afgeschaft, weer in ere worden hertsteld.Hopelijk ook het standrecht m.b.t louche machtsmisbruikende confessionelen! CDA? Weg ermee!

 • no-profile-image

  koetje

  Is dit nieuw dan,dat doen wij hier al jaren met een project: Met de school de boer op.FC heeft een mooie video met een lesbrief die ze op school behandelen en dan vervolgens even met de hele klas in de praktijk gaan kijken bij een boer.

 • no-profile-image

  burger

  Varkens moeten juist meer ruimte. Ik vergelijk een kind niet met een varken, (waar staat dat?)

 • no-profile-image

  a hamstra

  ben het met je eens de varkens hoeven niet alle ruimte,
  ik men graag met mijn paarden in het bos. dat is nu verboden. omdat anders de rust van de wilde varkens word verstoord.maar waarom vergelijk je een kind met een varken. burger.

 • no-profile-image

  marjolein

  ZLTO heeft mede de klasse boeren opgericht, hierbij kunnen basisscholen gemakkelijk een bedrijf vinden die het verhaal vanuit de boer kan vertalen (zie www.klasseboeren.nl)

  Daarnaast zijn er de smaaklessen ontwikkeld (www.smaaklessen.nl). Deze lessen zijn gericht op basisscholen en hebben als doel dat de leerlingen gezonder en bewuster gaan eten. Hierbij hoort ook bewustwording, van waar het product van afkomstig is (melk van de koe, cake van een ei en dus van kippen). Er loopt nu een project om smaaklessen uit te breiden met een module 'dierenwelzijn', hierbij wordt ongekleurd verteld over het verschil van houderij systemen en waarvoor er voor zo'n systeem gekozen wordt (3 P's).

 • no-profile-image

  J@gertje

  Koetje Boe,
  Wij hebben als WBE in een grote blokhut midden in de bossen een natuur educatie centrum opgezet.
  Onze hut wordt veel bezocht door scholen in het kader van Natuur en Milieu Educatie N.M.E.
  Wij geven voorlichting over jacht en natuur beheer en verzorgen rondleidingen door bos en veld.
  De hut staat vol met geprepareerde dieren, geweischedeltjes van herten en reeën fotomateriaal van o.a. verongelukt wild door maaien en het verkeer en stroperij, gedumpt afval en ga zo maar door.
  Foto’s van geschoten wild en van een hazenjacht hebben we zéér bewust niet achterwege gelaten omdat je wel een totaal beeld moet laten zien.
  Het geval wil dat ik afgelopen winter en voorjaar heel veel beeldmateriaal heb verzameld over het drama op de Oostvaarders plassen, waar ik een video montage van heb gemaakt.
  Ik ben echter eerst begonnen met de mooie ideaalbeelden van sappige voorjaars weides met galopperende paarden met veulens, koeien met dartelende kalfjes edelherten met kalfjes, en spelende jonge vosjes
  Ook de grote aantalen ganzen met kuikens die het jonge gras opvreten heb ik uitgebreid laten zien.
  Ik heb de mooie zomer en herfstbeelden, en daarna de gruwelijke wintertaferelen weergegeven.
  Denk hierbij aan video fragmenten van het dierenleed en video fragmenten van uitspraken uit het spoeddebat van onze politieke leiders als ook van Frans Vera en beeld en tekstfragmenten van natuurbeschermingsorganisaties.
  Ook de beelden van de damherten op de Kennemer duinen, die vast gepiest op het hek zaten, en de schade die de damherten aangericht hebben rondom de Amsterdamse waterleiding duinen heb ik niet weggelaten.
  De wilde zwijnenproblematiek op de Veluwe heb ik ook van pyjama big tot omgewoelde tuin en autowrak uitgelicht, inclusief uitspraken van de Faunabescherming en Harry Voss.
  Dit alles heb ik gedaan om te laten zien dat natuur en jacht en natuurbeheer onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
  Deze videopresentatie is eerst door een aantal leerkrachten van verschillende scholen bekeken en ze bleken razend enthousiast te zijn.
  We zijn nu aangesloten bij het N.M.E project voor het basisonderwijs en tonen deze film aan al ons bezoekende scholen.
  Het blijkt dat de dorps en plattelandsjeugd van heel veel dingen op de hoogte is maar met name de stadskinderen zien nu de noodzaak van natuurbeheer als heel vanzelfsprekend.
  De boerenorganisaties laten hier een kans liggen als zij op deze manier geen vuist maken tegen de waanbeelden die een PvdD en een stichting wakker dier op dit moment in de media verspreiden.
  Fighting fire with fire werk echt heel goed.

  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Karin

  Het zou fijn zijn als de scholen de kinderen ook leerden om zèlf respectvol met dieren om te gaan. Ik zie op straat maar al te veel kinderen die dat duidelijk niet van huis uit hebben meegekregen. En ik kan me ook niet aan de indruk ontrekken dat ouders uit bepaalde culturen het berispen van dieronvriendelijk gedrag niet zo nodig vinden. Dus misschien moeten die ouders ook maar eens aangepakt worden.
  En nee, dan heb ik het niet over boeren of jagers!

 • no-profile-image

  ??

  Herkauwer als je dan Fries wil schrijven moet je het ook nog kunnen begrijpen.
  Je lijkt haast wel een Volkert aan het worden met het uitzoeken van persoonlijk info, ziek!
  Aanklacht, Ik herkauwende herkauwer, was ooit ambetenaar wil hierbij mijn klacht indienen over jagen of iets in die trend?

 • no-profile-image

  a hamstra

  burger, dus kinderen minder.

 • no-profile-image

  zo zie

  Aan diegenen die het betreft: dierenwelzijn zit niet in een varkensstal. Als daarvoor 50 boeren weg moeten: nou heel graag. Kritische lezer heeft gelijk als hij stelt dat je alle aspecten moet laten zien. dus niet alleen CDA maar ook Thieme. En laat kinderen dan hun oordeel vellen. Oei, oei CDA. Figuren als John uit Brabant: discusier mee als je voldoende niveau hebt. Houd anders je mond. Je hebt zeker van sinterklaas twee knapperpistooltjes gekregen.

 • no-profile-image

  burger

  Waarom Hamstra? Omdat nederland zonodig zoveel varkens moet exporteren? Ik zou ook eerlijk zijn en die kinderen laten zien hoe weinig ruimte die dieren hebben.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hopelijk krijgen ze dan niet alleen les uit de boeken van Marianne Thieme, maar het zou me niks verbazen als het wel zo zou zijn

 • no-profile-image

  koetje

  Jagertje,heb je die reactie van Anti Jacht gelezen over die wilde zwijnen in Gelderland?Hij is ook een aanhanger van het Frans Vera gedachtegoed.Gaan jullie wel eens bij de scholen langs om uit te leggen wat jullie doen en waarom? Fight fire with fire zou ik zo zeggen,gewoon wat mooi OVP beeldmateriaal meenemen en laat maar zien op het digitale schoolbord.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Koetje Boe, ik zou maar niet zo hoog van de Spannenburger zendmast blazen. Wij bereiden een aanklacht voor tegen de KNJV wegens het met valse opzet en ziekmakende motieven misbruiken van het basisonderwijs met het vooropgezette doel om kwetsbare minderjarigen te vergiftigen met walgelijkheden over de jacht. Ik zeg het je in jouw moerstaal: Kindermisbruik? Dou haw nét it rjocht! Oet morn!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste 'Zo Zie Ik Het', Brabantse John kreeg twee pistolen en een trommel en een fluit, hij doet het in zijn inco en het loopt zijn pijpen uit!

 • no-profile-image

  burger

  Hamstra, nee minder varkens

 • no-profile-image

  Han

  Pracht idee! Helaas is de kans groot dat er een eenzijdig verhaal verteld wordt. De overheid (politiek) geeft nl. de kaders aan van het onderwijs en de leraren brengen het met eigen normen en waarden doorspekt. Is hen niet kwalijk te nemen, maar daarmee zal het burger inzicht overheersen.

 • no-profile-image

  linda

  ik heb ook gastlessen gegeven. Liet kinderen fysiek voelen hoe weinig ruimte een legbatterijkip heeft, met blote voeten op schuin rooster staan. Nagemaakt de ruimte van per persoon 1 A4tje, net zoals de kippen. Dia's van castreren van biggen, lange veetransporten, de uierontstekingen bij koeien, beelden van het slachthuis. De kinderen kwamen huilend thuis, wilden nooit meer vlees eten en de ouders belden kwaad naar school. De kinderen vinden hun informatie nu op sites van Wakker Dier, CIWF, Peta, enz.enz. Maar ik meld mij meteen weer aan als lesgever bij de Raad voor Dieraangelegenheden.

 • no-profile-image

  koetje

  Jij hebt zeker de ringen van het potje poepen nog in je bibs zitten of niet zo zie ik het?Wie zegt dat die 50 boeren varkens houder zijn?

 • no-profile-image

  zo zie

  Nee kritische lezer: dat is geen hersenspoelen, dat is gewoon de realiteit. Ooit in een varkensstal geweest?? Mocht je toen thuis nog binnenkomen?? Ooit een paar uur tussen de mestkuikens gezeten?? Kon je toen nog fatsoenlijk ademhalen?? Nee Amsterdammertje, jij moet beter weten.
  De bio-industrie kun je niet hard genoeg aanpakken.

 • no-profile-image

  koetje

  Ik ben het volkomen met je eens Jagertje dat de landbouworganisaties het helemaal laten afweten met voorlichting op scholen.Zij doen niets anders dan achter de feiten aanlopen,om die reden heb ik ook ieder jaar groepen schoolkinderen uit de buurt op mijn bedrijf voor een kleine excursie,dat zouden veel meer boeren moeten doen, dan maar op persoonlijke titel, het kost even tijd maar je krijgt er ook heel veel goodwill voor terug.

 • no-profile-image

  Ronald

  Ik heb zelf les gegeven en nam de leerlingen mee naar de boerderij om te zien hoe het eraan toe gaat. Vervolgens zijn zij ook op vissenfarms geweest en nertsenfokkers. Erg bijzonder en leerzaam voor hun.
  Uiteraard hebben zij ook de slacht kunnen zien.

  Hoewel het idee goed is blijft er altijd bestaan dat je kunt zien wat je mag zien. Wil een bedrijf of boer je iets niet laten zien, dan zie je dat niet.

  Wel echt een goed punt om uit te gaan voeren!

 • no-profile-image

  koetje

  Leer ze ook dat aanhangers van het Frans Vera gedachtegoed "beter de hongerdood dan de kogel"dit als verantwoord ecologisch natuurbeheer zien.Leer ze ook dat een natuurgebied met een omheining geen natuurgebied is maar een veredeld hertenkamp.Leer ze ook dat dit natuurgebied tzt tjokvol zit en leer ze ook dat dan 50 boeren worden weggeschopt van hun bedrijf om die dieren meer ruimte te geven.Leer ze ook dat ook dit gebied weer vol raakt en dat er dan weer gezocht moet worden naar een oplossing en dat dit een heleboel belastingcentjes kost.

 • no-profile-image

  john

  als de kuikens en varkens niet meer in de stal mogen zullen we fazanten en varkens in het bos moeten schieten om ons natuurlijk gedrag uit te oefenen: het eten van vlees. Dus bio industrie weg en jachtrecht terug. Of zullen we toch de goede mens uithangen en alles dieren in het bos laten leven en netjes ons eigen vlees fokken in stallen. Oh ja het is heel makkelijk om bedrijven in kwaad daglicht te stellen met slecht lesmateriaal. Als we lesmateriaal gaan maken over onze sector doe dit dan samen met de dierenbescherming. Dit is tot nu toe de enige partij die meedenkt om de dieren een beter leven te geven zonder een complete sector te veroordelen als crimineel.

 • no-profile-image

  anti

  Schitterend idee, zeker als we de kinderen dan ook meteen leren dat jacht een verderfelijke bezigheid is en boeren hun grond aan dat soort natuurcriminelen niet mogen verpachten.

 • no-profile-image

  a hamstra

  zou eerlijk zijn tegen over de kinderen,
  ze te vertellen. dat om de dieren de ruimte te geven,
  zij minder ruimte krijgen, en daarom niet
  in de natuur opgroeien, maar 3 hoog, op in een appartement met balkon.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dat is geen lesgeven Linda, dat is hersenspoelen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Als je kinderen (of wie dan ook) informatie wilt verstrekken, over welk onderwerp dan ook, dan dien je ze ALLE aspecten te laten zien en niet alleen wat in jouw straatje past/die jouw mening onderbouwen. Zo krijgen kinderen (mensen i.h.a.) een wel héél eenzijdig beeld van de veehouderij.

 • no-profile-image

  J@gertje

  Linda,
  Het is (mag ik hopen) toch wel bij een paar gastlessen gebleven?

  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  J@gertje

  Beste zo zie ik het,
  Je moet alle aspecten aan de kinderen kunnen laten zien van zowel CDA als Thieme
  Alleen als er beelden worden uitgezonden van de Oostvaarders plassen zien we enkel galopperende paarden in een sappig groene weide.
  In het programma het Klokhuis was van de uitgehongerde dieren van afgelopen winter helaas niets te zien.
  http://dieren.startpagina.nl/prikbord/10904717/dierenleed-oostvaardersplassen-in-beeld
  En dat terwijl Thieme nog steeds een groot voorstander is van het wanbeleid op de O.V.P
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  anti

  @Warmenhuizen: geweldige tekst. Niets is mooier dan het CDA volledig ruineren. Hopelijk gaan ze nu regeren, dan worden ze volgende keer tenminste helemaal gedecimeerd. Over het dierenwelzijn: geef ook vooral les in het feit dat dit CDA de FF wet heeft verkracht. (Leg goed uit wat verkrachten is, vooral hoe jagers verkrachten) Leg ook uit dat dit CDA jagers de hand boven hun domme koppen houdt, dat dit CDA het afknallen van uitgezette fazanten nog steeds oogluikend toestaat, dat de de aanleg van voersloten om jonge eenden af te knallen zo heeft veranderd dat jagers altijd kunnen schieten. Leer ze dat dit CDA het gedoogt dat jonge vossen met hun koppen tegen bomen aan worden geslagen, nadat ze uit hun burcht zijn gegraven, tot ze dood zijn door jagers, omdat dit CDA vindt dat vossen niet thuishoren in de natuur. Leer ze ook dat dit CDA het goed vindt dat er tussen 1 januari en 15 maart drachtige reegeiten worden afgeknald door jagers, omdat ze zgn "beheerd" moeten worden. Leer ze ook dat op de Veluwe de wilde zwijnen zoveel worden bijgevoerd dat ze extra jongen krijgen, die dan weer moeten worden afgeknald door jagers, zelfs koninklijke jagers, om zo weer een normale stand te krijgen. Leer ze ook dat dit CDA het goed vindt dat er jaarlijks duizenden hazen worden afgeschoten, ondanks het feit dat de hazenstand in ons land drastisch is ingezakt. Zo kan ik nog uren doorgaan. Maar leer ze vooral respect te hebben voor levende wezens in de natuur, die allemaal een betekenis hebben. Leer ze tot slot: stem nooit op het CDA.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Juist, Koetje Boe!!!

 • no-profile-image

  zo zie

  Och koetje, maakt me niet uit of het varkenshouders zijn. Als ze maar WEG zijn. Dat is het criterium, want ook deze 50 klootboerkes zullen hun grond wel hebben verpacht aan een club dierendoodschieters. er is maar 1 goede boer en dat is een failliete boer, die zijn grond niet meer kan verpachten aan moordenaars in de natuur.

 • no-profile-image

  ??

  En jij verwacht normale reacties. Zo Zie ik het.

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.