Home

Achtergrond 382 x bekeken 11 reacties

Lange lijst nieuwe eisen na te lopen bij afvoer schaap

Schapenhouders en handelaren die schapen en geiten naar een verzamelcentrum afvoeren, moeten sinds begin juni met een hele reeks nieuwe eisen rekening houden.

Die hebben te maken met zowel de 21-dagenregeling, de I&R als VKI. Bovendien gelden voor de verzamelcentra ook nieuwe protocollen, meldt het Productschap Vee en Vlees (PVV).

Bij de afvoer van geiten en schapen naar verzamelcentra geldt de 2 maal 21-dagenregeling. Dit betekent dat de dieren minimaal de laatste 21 dagen op het herkomstbedrijf zijn geweest. Ook mag dit herkomstbedrijf in de laatste 21 dagen geen schapen of geiten zijn aangevoerd.
Als derde eis geldt dat op het herkomstbedrijf gedurende 30 dagen geen evenhoevigen uit het buitenland mogen zijn aangevoerd.

Slachtgeiten en slachtschapen mogen samen worden verzameld. Bij aanvoer uit een andere EU-lidstaat mogen de dieren maximaal één erkende handelsstal of verzamelcentrum hebben aangedaan.

Bij aanvoer kan op drie manieren aan de I&R-eisen worden voldaan: of de veehouder heeft de dieren digitaal afgemeld, of de veehandelaar doet dat, ofwel de dieren zijn voorzien van een I&R-vervoersdocument.

Gewoon gemerkte dieren moeten altijd twee gele oormerken hebben. Schapen en geiten die zijn geboren na 1 januari 2010 moeten één groen elektronisch merk plus een groen gewoon merk hebben, of een grijs gewoon merk en een maagbolus, of een groen gewoon merk plus tatoeage, of een bolus plus tatoeage, of een tijdelijk rood merk plus ander toegestaan merk. Afhankelijk van het soort merken is export mogelijk.

Aanmelden voor het VKI-systeem kan elektronisch, maar hoeft nog niet per se. Verzamelcentra mogen ontbrekende merken niet meer aanvullen, moeten I&R controleren en documenten digitaliseren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ook schapen

  Sinds 1 juli 2010 kan VKI elektronisch worden gemeld op www.infoschaap.nl

 • no-profile-image

  a nonymus

  reactie is misschien niet erg inhoudelijk maar helaas wel feitelyk juist. onze geliefde belangenbehartigers hebben juichende en zeeeeeer enthousiaste voorlichtingsbyeenkomsten gegeven waar een lonkend perspectief van ambtelyk-administratieve gelukszaligheid werd geschetst. ik mot toegeven, dat was erreg juist gezien. alleen jammer, dat gewone, werkende mensen die afwyking slechts sporadisch blyken te bezitten. 6fra6b

 • no-profile-image

  martin

  lto hater vindt je jezelf nog niet zielig.
  reageer eens een keer inhoudelijk op een artikel.

 • no-profile-image

  auw

  Vind I&R prima, alleen het VKI wel een beejte teveel voor als je een serie lammeren of schapen gelijk wilt weg doen. Tot heden zochten wij ze met de handelaar uit en beslisten dan welke er mee gingen en waarheen. Nu moet alles vooraf gepland worden. Vraag me wel af wat ze met lammeren en schapen doen die maar over één oor bezitten. Er pas nl maar één oormerk in een oor.

 • no-profile-image

  Maak 't

  Ik dacht dat het de laatste jaren vooral ging over lastenVERLICHTING.

 • no-profile-image

  schapen

  @klaas van der horst van agrarisch dagblad.
  U schrijft in uw artikel dingen die niet stroken met de waarheid. Zo schrijft u dat het aanmelden voor VKI ook electronisch kan....dit kan dus niet want het werkt nog helemaal niet, hoe komt u er dan bij dat het wel werkt? Dit is toch geen serieuze journalistiek? maar gewoon gelul in de ruimte!

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  De LTO is vast weer enthousiast!

 • no-profile-image

  E. Rhöse

  Deze nieuwe afvoerregels zijn niet altijd conform de EU-regelgeving, bijv. gewoon gemerkte dieren geboren voor 9 juli 2005 mogen ook met één gele oornummer geëxporteerd worden. Hoezo moeten normale mensen zich aan de regels houden indien de ambtenaren de wetten niet eens volledig kennen?

 • no-profile-image

  nog een schapen

  en verdomd het werkte ook nog!!!!

 • no-profile-image

  a nonymus

  beste martin het is VIND, zonder T je, etc 6fra6b

 • no-profile-image

  veehouder

  Als ik de reactie's lees denk ik dat jullie het beetje regelwerk belangrijker vinden als een uitbraak van bijv. MKZ. Als destijds er een regeling was geweest zoals nu het geval is, hadden niet zoveel collega veehouders hun koeien moet laten afmaken op het bedrijf omdat er in de verre omtrek een besmet bedrijf was er er niet goed getraceerd kon worden wat voor veetransporten er hadden plaatsgevonden. Er werd/wordt nog veel te veel gerommeld door diverse mensen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.