Home

Achtergrond

Landbouwtelling openbaar

LTO-Nederland noemt het bizar dat de gegevens die boeren verstrekken aan Dienst Regelingen ten behoeve van de landbouwtelling openbaar zijn.

De Raad van State besloot in een zaak tegen de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dat een groot deel van de meitellingsgegevens van boeren openbaar zijn.De Raad van State redeneert dat gegevens uit de landbouwtelling moeten worden aangemerkt als milieu-informatie. Milieugegevens kunnen op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) niet aan de openbaarheid worden onttrokken.

De kwestie speelt tussen een pluimveeslachterij en een varkensbedrijf in het Zuid-Hollandse Zevenhuizen. Beide bedrijven kunnen of willen geen toelichting geven op de rechtszaak. De naast elkaar gelegen bedrijven liggen al langer met elkaar in de clinch, ondermeer vanwege de uitbreidingsplannen van de varkenshouder.

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland noemt de uitspraak een grove aantasting van de privacy van de boer. Volgens Maat kunnen dierenactivisten met de meitellingsgegevens voor overheid gaan spelen. LTO Nederland wil het ministerie bewegen de gegevens niet openbaar te maken, eventueel moet daarvoor de wet worden aangepast, aldus Maat.

Volgens de Raad van State geven de cijfers van de landbouwtelling bedrijfsinformatie over ”factoren die elementen van het milieu aantasten of waarschijnlijk aantasten” of het gaat over ”activiteiten die op dergelijke factoren een uitwerking hebben of kunnen hebben.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.