Home

Achtergrond 329 x bekeken

LTO eist duidelijkheid Lyempf over positie

Het is belangrijk dat Lyempf zijn melkleveranciers duidelijkheid verschaft over de positie waarin het bedrijf zich bevindt.

Dat zegt Siem-jan Schenk, voorzitter van de LTO-vakgroep melkveehouderij. Schenk noemt het later uitbetalen van melkgeld door Lyempf een trieste affaire. De vraag die leveranciers van Lyempf zich moeten stellen is volgens hem wat er werkelijk aan de hand is. "Er moeten grote financiële problemen zijn, anders kom je niet met zo’n actie", aldus Schenk. Hij zou eerder verwachten dat een bedrijf samen met de bank naar een oplossing zoekt, dan dat daarvoor geld van veehouders wordt gebruikt. "Het is vooral voor de betrokken melkveehouders spannend hoe dit af gaat lopen."

Veehouders moeten Lyempf volgens Schenk niet op de blauwe ogen geloven. Het is volgens hem van belang dat veehouders inzicht krijgen in de continuïteit van het bedrijf. "Het lijkt me vreemd als je door één maand later melkgeld uit te keren de problemen kunt oplossen."

Schenk zegt verrast te zijn door het nieuws. "Het gaat om een bedrijf met een lange historie dat al verschillende keren is overgenomen." Voorlopig wacht LTO af of wat er gaat gebeuren. In eerste instantie gaat het volgens de belangenvereniging om een geschil tussen de leveranciers en de onderneming. Leveranciers beraden zich momenteel op wat zij gaan doen.

Bert Talens, voorzitter van leveranciersvereniging Flevomelk, wil nu nog niet reageren. "Onze leden bepalen wat we gaan doen", aldus Talens. Ook andere leveranciers willen nog niet reageren. Duidelijk is dat Lyempf over te veel melk beschikt en dat daar iets mee moet gebeuren.

Lees ook: Lyempf: even geen melkgeld

Of registreer je om te kunnen reageren.