Home

Achtergrond 418 x bekeken 17 reacties

LTO: Van Drie accepteert terecht geen lichte kalveren

De Van Drie Groep verscherpt terecht de eisen voor de kalveren die ze aankoopt.

Dat stelt Bert Loseman, voorzitter van LTO Noord-vakgroep Kalverhouderij. De kalverslachterij stuurde leveranciers deze week een brief waarin het stelt geen kalveren die lichter zijn dan 36 kilo meer te accepteren.

De Van Drie Groep accepteert ook zwaardere kalveren alleen als ze niet te mager zijn. Vanaf 2 augustus ontvangt het bedrijf ook geen gele, rode of zwarte kleurlingkalveren meer. Deze dieren zijn volgens directeur Jan van Drie niet geschikt voor de witvleesmesterij. Het bedrijf wil naar eigen zeggen de medicijnkosten en het uitvalpercentage terug brengen.

De Van Drie Groep is na de overname van Alpuro met voorsprong marktleider in Nederland en zet de toon, aldus Loseman. De Nederlandse Bond van Handelaren in Vee en de veehoudersvakbond NMV hebben vergeefs bezwaar ingediend tegen de overname van Alpuro door de Van Drie Group. Van misbruik van macht is nu geen sprake, aldus Loseman. "Het is voor de hele sector van belang antibioticumgebruik te reduceren en dat vergt betere kalveren vanaf de melkveehouderij. Daar begint het."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gezonde nuka

  Bekijk het eens van een andere kant. Het is alleen maar schoppen.... Ga die uitdaging aan! Zorg voor een gezond kalf voor de vleeskalversector. Het lijkt allemaal zo makkelijk kalveren vetmesten... Ga eens vragen bij die kalverhouder hoe het nou in zijn werk gaat. Hoe moeilijk het is om een kalf dat niet fit is op te starten. Vet te krijgen. Als je een koppeltje van 30 nuka's ontvangt waar al de helft een navel heeft die niet goed is. Waar ligt het dan aan? Voor een melkveehouder is het niet makkelijk een goed kalf af te leveren. Vertel mij wat.
  Het hoofddoel van de melkveehouderij is koeien melken. Daar heb je als je dat echt goed wil doen je handen vol aan. Er komt zoveel bij kijken. De kalveren zijn dan gewoon een bijzaak. Ik moet nu toch echt kuilen of ik moet dit of dat. Naar dat kalf kijk ik morgen wel beter...
  Eerst kon je makkelijk een kalf van 3 dagen jong naar de mesterij sturen. Zeg niet dat je dat niet hebt gedaan.... Die leeftijds grens die later weer verlegt is was een zeer goede zet. De uitval en medicijngebruik is echt verminderd. Het werk plezier vermeerderd. Kleine kalveren mesten is niet makkelijk. Die half pimo's en zo... nou dat is vaak ook een heel geworstel om ze aan het drinken te krijgen. Ga maar eens even proberen. Je bent zo 10 minuten verder. Als je dan een paar honderd kalveren hebt staan, is die tijd er bijna niet. Maar het geeft wel voldoening als het wel lukt. Ik heb het gewonnen! Maar vaak is het ook anders, dat kalf... dat wordt niks. Al mijn werk voor niks.
  Het heeft allemaal niks met LTO te maken. Dat is geen belangenbehartigingsorganisatie, maar een organisatie die de boeren de regeltjes uitlegt die de overheid ons oplegt. Andersom werkt het niet. Zo hoort het wel, maar helaas.....

 • no-profile-image

  boer die het niet meer weet en zat is.

  Ik heb een stal vol eenkleurige Brown Swiss als van Drie die ook niet meer hebben wil ga ik het toch echt hogerop zoeken en zal zorgen dat er kamer vragen gesteld gaan worden. Tevens schakel ik de media in als de nuchtere kalveren geeuthaniseerd moeten worden ,kijken wat het volk dan zegt en of van Drie niet op zijn schreden terugkeerd.

 • no-profile-image

  ex-lto

  DIE LTO-NEDERLAND MOET VANDAAG NOG OP DE FLES GAAN ! WANT HET STELT NIETS MEER VOOR ALLEMAAL VRIENDJESPOLITIEK DAAR EN DIE BESTUURDERS DAAR DENKEN ALLEEN MAAR HUN EIGEN PORTEMENEE !! LTO, VAN DRIE , VION ALLEMAAL 1 POT NAT !

 • no-profile-image

  willem

  Veehouders, Beeindig allemaal het lidmaatschap van LTO , Voor sluiting van de veemarkt in 2001 was LTO ook al een groot voorstander , en zie nu de gevolgen.

 • no-profile-image

  kostprijs verlagen

  Tuurlijk, de markt is heilig bij de LTO. De gezonde kleine kalfjes en die lastige kleurlingen dan maar snel ter plekke samen met de kuikens door de hakselaar.

 • no-profile-image

  Gerjo Kompier

  Hoogste tijd voor de ontwikkeling van een hormoonkuurtje: koeien 1x in de twee jaar een kalf laten baren en tussendoor een hormoonkuur plus twee maanden rust voor een nieuwe lactatie. Voordelen zijn: 1) minder klaveren voor bioindustrie, 2) minder kalveren baren geeft langere levensduur melkkoe, 3) bovengenoemd is gunstig voor beter imago, 4) hopelijk betere marktprijzen voor nuka's , al moet je met zo'n monopolist als Van Drie hier niet teveel van verwachten, maar door meer schaarste worden de mindere kalveren wel weer gewild...

 • no-profile-image

  geen boer

  brown swiss boer dat is maar een rare redenering. Niemand kan gedwongen worden jouw producten af te nemen, ook V3 niet. Je kunt er van vinden wat je wilt, maar dwingen kan nooit. Enne, de pers erbij halen wanneer je vindt dat je je kalveren moet afmaken, daar zou ik nog maar eens een nachtje over slapen. Kon nog wel eens wat anders opgevat worden; jíj bent voor het publiek namelijk degene die het doet, niemand anders. Met je economische gronden hoef je écht niet aan te komen hoor.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Die kalfjes die niet naar van 3 kunnen mogen die dan niet met antibiotica behandeld worden? Of kun je die beter maar direct doodslaan zoals in canada of amerika? Als het antibiotica gebruik bij de bedrijven van van 3 maar laag is , zo kortzichtig redeneert de LTO

 • no-profile-image

  natuurboer

  LTO ten voeten uit. De belangen van de industrie zijn belangrijker dan de belangen van de boeren.

 • no-profile-image

  Vrije mester

  Even een uitleg. Van Drie is behalve een contractgever ook een belangrijke kalverhandelaar met opvangcentra. De kleurlingkalveren en lichte kalveren die daar gebracht worden zijn niet te verhandelen. Die zal hij zelf op moeten zetten. Terwijl aan een kalf van 35kg weinig te verdienen valt, zelf al gaat slechts een klein deel dood. Verder is een kleurling niet op zijn plek in de kalverhouderij, dus koopt niemand ze. Behalve Van Drie, tot voor kort dan..

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  En degenen die in de ogen van LNV/LTO geen "echte ondernemer" zijn, worden vakkundig uitgerookt. Uiteraard met de gestuurde "wetenschap" van Wageningen. Deze wanvertoning die noch met fatsoenlijk bestuur noch met belangenbehartiging noch met wetenschap te maken heeft, noemen ze nou "de gouden driehoek".

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  LTO is voorstander van alles wat Den Haag invoert. Variërend van het opzadelen van boeren met (onzinnige) administratieve lasten met de daaruit voortvloeiende kosten, het beperken van boeren in welke vorm dan ook bij het uitoefenen van hun beroep, het aanwijzen van natuurgebieden (grond van hun eigen leden), het meezeuren over niet bestaande milieuproblemen, zonder te controleren of dit wel klopt, verbieden van dit, opzadelen met dat en ga nog maar even door. Hoezo belangenbehartigers. Alleen sukkels zijn hier nog lid van.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  De LTO legt niet alleen de regeltjes uit, ze bedenken ze zelf mee. Dan ben je niet meer in een situatie waarin je nog belangen KUNT behartigen.

 • no-profile-image

  Van achter

  VION en LTO zijn één. Van Drie en LTO voelen zich één. LTO zit veel liever met witte boorden bij grote industriëlen aan tafel, dan bij hun eigen leden die immer klagen en zeuren.....

 • no-profile-image

  LTO-lid

  RUSTIG , de LTO is er alleen voor de echte ondernemert

 • no-profile-image

  peter

  Jaren trouw lid geweest van lto, maar nu weet ik waar de letters voor staan
  LANGZAAM TEN ONDER

 • no-profile-image

  tukker

  waar moeten die arme boertjes dan heen met hun kalfjes.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.