Home

Achtergrond 207 x bekeken

Kweken marihuana gelegaliseerd in Californië

Oakland in de Amerikaanse staat Californië heeft dinsdag (lokale tijd) het op grote schaal kweken van marihuana voor medisch gebruik gelegaliseerd.

De stad wil het verbouwen van marihuana uit de illegaliteit halen en op deze manier tevens belasting innen van de kwekers. Oakland gaat vier vergunningen verstrekken voor het op grote schaal kweken van marihuana.

Voorafgaand aan het besluit debatteerde de gemeenteraad bijna vier uur lang. De grootste tegenstand kwam uit de hoek van de kleine kwekers, die vrezen uit de markt te worden gedrukt door de grootverbouwers.

Oakland heft al belasting op de verkoop van medische wiet maar kweken was tot nu toe een grijs gebied. Op grote schaal marihuana kweken was tot nu toe het domein van criminelen, die in bossen of in gebouwen grote plantages bestieren.

In novemer houdt Californië een referendum over legalisering van 'recreatief gebruik' van cannabis. Als de ja-stemmers zegevieren, zou Californië de eerste Amerikaanse staat zijn waar de consumptie van hasj en wiet wordt toestaan. Medisch gebruik op doktersvoorschrift is al sinds 1996 legaal.

Artsen in Californië en enkele andere staten mogen marihuana alleen als therapie voorschrijven aan mensen die bijvoorbeeld kanker of multiple sclerose hebben. Patiënten krijgen dan een vergunning om een jaar lang de softdrug in de speciale winkels te mogen kopen. Daarnaast mogen ze een 'verzorger' aanwijzen die een vergunning krijgt om legaal met medische wiet op zak rond te lopen. De gewilde vergunning moet jaarlijks verlengd worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.