Home

Achtergrond 7 reacties

Krappe graanbalans in EU

De EU verbruikt in het nieuwe graanseizoen meer graan dan gedacht.

Omdat de opbrengst in veel landen gaat tegenvallen, dreigt een tekort te ontstaan op de EU-graanmarkt. De Europese Commissie schat dat 280,6 miljoen ton graan wordt verbruikt in dit graanseizoen, dat 1 juli is begonnen. Dat is 2,3 miljoen ton meer dan vorig seizoen. Het extra verbruik gaat naar de productie van bioethanol.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw vindt de prognose van de Commissie te laag. "Er gaat dit jaar nog een grote bioethanolfabriek van start. Bovendien verwacht de Commissie dat het graanverbruik voor veevoer stabiel blijft. Maar de import van vlees daalt, terwijl de consumptie stabiel blijft. Er is meer graan nodig voor voer."

De woordvoerder verwacht geen herhaling van seizoen 2007/2008, toen de graanprijzen sterk stegen. "Er zijn nu grotere voorraden graan op de wereld."

Toch reageert de graantermijnmarkt in Parijs heftig. De tarwenoteringen stegen deze week naar bijna 150 euro per ton. Op woensdag zijn 26.192 tarwecontracten verhandeld en op donderdag 21.233. Gewoonlijk is dat minder dan 10.000 contracten per dag.

Er is een beetje paniek op de graanmarkt, stelt de woordvoerder. "Er is droogte in Rusland en de EU. Er valt veel regen in Oost-Europa en Oekraine. De notering op de fysieke tarwe-markt steeg de laatste dagen meer dan 6 euro per ton. De EU krijgt te maken met een krappe graanbalans."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spuit

  graanprijs = een kostenpost veehouderij = bruto inkomstenbron akkerbouw. Wim, kan het nog rottiger uit je strot komen?

 • no-profile-image

  exact

  Het gaat net een beetje de goede kant op, Han, het moet alleen nog wat verder gaan zo. De politieke arrogantie waarmee we al jaren geregeerd worden wordt afgestraft. Natuurlijk moet we nadenken over de graanvoorraad. Het strategische daarin moet echter niet alleen voldoende en spotgoedkope voeding zijn, maar dat we ook tevreden boeren overhouden. Dat laatste is al jaren onderbelicht, vandaar de mogelijke problemen die nu kunnen ontstaan. Laat het klimaat ons nu maar een beetje verder helpen. Dat is iets waar men van achter bureaus geen invloed op heeft. Gelukkig maar.

 • no-profile-image

  wim

  hogere melkprijs, nu ook weer een stijgende krachtvoerprijs, jammer!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Han

  De verwerkers van graan zullen prioritet gaan stellen, voeding en veevoer of bioethanol. De prijs wordt mijns inziens bepaald door de ethanol prijs. Dit extreme jaar maakt duidlijk wat het betekent om geen fatsoenlijke (voedsel) voorraad te hebben. Misschien geeft dit jaar de politiek een zetje, om weer eens te gaan denken aan het aanleggen van een graanvoorraad, zoals de mensheid reeds eeuwen doet.

 • no-profile-image

  boerke

  Toch mooi dat al die rekenaars afhankelijk zijn van het weer net als wij boeren.
  De opbrengsten binnen europa gaan nog harder tegenvallen als verwacht omdat in de grote graangebieden het gewoon gortdroog blijft. Waarom kan de prijs niet omhoogschieten als enkele jaren geleden?
  Wil de handel ons dat doen geloven om het spul niet al te moeilijk in handen te krijgen?

 • no-profile-image

  gertje

  Ikke, veeboer wim, en de akkerbouw stikke?

 • no-profile-image

  ron

  Boerke, de handel weet dondersgoed dat een groot deel van de boeren graan MOET verkopen tijdens de oogst om kredieten af te betalen, of simpelweg omdat zij onvoldoende opslagcapaciteit hebben. Waarom zouden zij dan veel betalen?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.