Home

Achtergrond 469 x bekeken

Krap aanbod jong en oud rosé

De vleesveesector staat sterk onder druk, maar de rosésoorten onttrekken zich aan de malaise. Dat heeft echter maar één oorzaak: het krappe aanbod.

Er worden niet veel rosékalveren onder 8 maanden afgemest. De forse prijsdaling in juni deed de animo behoorlijk afnemen. Daardoor ligt het aanbod nu duidelijk lager en gaan de prijzen weer omhoog. Jong rosé noteert een stuiver hoger: €3,15 per kg geslacht-gewicht. Dat is bovendien €0,10 meer dan in dezelfde week vorig jaar (zie grafiek).

Opvallend genoeg is het aanbod van rosékalveren boven de 8 maanden ook niet heel erg groot. Oud rosé stijgt daardoor met €0,03 tot €2,78 per kg geslacht gewicht.

Het krappe aanbod kan ermee te maken hebben dat mesters hun dieren iets langer aanhouden in afwachting van hogere prijzen. Want de vraag is niet groots.

Blank kalfsvlees noteert met veel moeite ongewijzigd: €3,85 per kg geslacht-gewicht. Vorig jaar werd er voor een kg nog een dubbeltje meer betaald.

De prijs van blank kalfsvlees staat in de zomerperiode traditioneel onder druk. De vraag neemt dan altijd sterk af. Zeker met de hitte van deze zomer.

Dat de prijs desondanks in de benen blijft, heeft te maken met enkele kunstgrepen. De mestachterstanden lopen iets verder op en er wordt veel vlees ingevroren.

De komende weken blijft de druk op de markt en kan blank kalfsvlees nog iets goedkoper worden. Na de vakantie trekt de vraag pas weer aan.

prognose:

jong rosé iets duurder, blank wat goedkoper

Of registreer je om te kunnen reageren.