Home

Achtergrond 444 x bekeken

Koudwatervrees

Elk pak melk in de Europese Unie draagt op het etiket een herkomstvermelding.

Zo kan iedereen zien dat de lang houdbare volle melk van het merk Campina weliswaar op het etiket de vermelding Campina Nederland Woerden heeft, maar dat de volle melk in feite geproduceerd is in een Belgische zuivelfabriek. Op dezelfde manier zijn kleine pakjes verse halfvolle melk van hetzelfde merk volgens de etikettering duidelijk afkomstig uit Nederland.

Iedereen kan de ovalen kenmerkjes op de voedingsproducten zien en herkennen. Dus feitelijk is er niets nieuws onder de zon als Europese zuivelproducten moeten worden voorzien van een herkomstvermelding. Dat de Nederlandse minister van landbouw zich nu verzet tegen een nadrukkelijke herkomstvermelding is in het licht van de bestaande regelgeving enigszins verbazingwekkend.

Wie bang is voor schade als gevolg van de herkomstvermelding op producten moet zich ernstig zorgen maken. Want kennelijk is er dan iets mis met het imago van de herkomst. Wat is er dan mis met de vermelding dat een product uit Nederland komt? Of kan het Nederlandse product in het buitenland de concurrentie niet aan met de lokale specialiteiten? Hier is sprake van koudwatervrees.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.