Home

Achtergrond

Koud voorjaar speelt de keuring van Agapanthus parten

Al vele jaren behoort de Speciale Agapanthus van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur tot een trekpleister van formaat.

Menig inzender laat dan zien wat er zoal aan kleuren en typen beschikbaar is van dit uitbundig bloeiende zomergewas. Dit jaar is dat anders. Het zeer lang aanhoudende koele weer in het voorjaar heeft de bloei van Agapanthus namelijk sterk vertraagd. Pas over één tot twee weken zal er sprake zijn van volop bloei.

Dat beeld was ook terug te zien op de eerste dag van de Speciale Agapanthuskeuring van de KAVB. Slechts zes inzendingen werden namelijk ter keuring aangeboden. Drie op pot en drie op vaas. De kwaliteit van de zes inzendingen is echter wel goed. Blikvanger bij de keuring op pot was Agapanthus 'Tinkerbell' van J. Boesaard. Deze cultivar valt niet op door de bloei, maar door het blad. 'Tinkerbell' is een bontbladige variant, die slechts zelden bloeit. Het gestreepte blad zorgt echter voor een fraai contrast. De jury sprak van een gave plant, die met 9,30 punten werd beloond.

Cees Breed bracht twee potten in, namelijk A. 'Saville Blue' en A. 'Ben Hope'. De eerste kreeg 9,20 punten en viel op door de zware stelen en forse bloemschermen. De tweede is juist zeer compact in bloemscherm, maar heeft wel lengte. Bij de snijbloemen was het A. 'Blue Mistery' van Th.P. Warmerdam die met 9,20 punten als hoogste eindigde Een selectie met lengte, en sprekende bloemen.

Twee inzenders deden mee met A. 'Dr. Brouwer', een cultivar die zijn waarde inmiddels ruimschoots heeft bewezen in de snijbloementeelt. J.M.J. Zwetsloot kreeg 9,10 punten en Kees Bleeker een 9,0. A. 'Dr Brouwer' is gewonnen door de onlangs geridderde Kees Duivenvoorde en werd in 1987 door hem geïntroduceerd. De inzendingen zijn nog in de keuringszaal bij CNB in Lisse te bezichtigen.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.