Home

Achtergrond 244 x bekeken

Kostprijs big en varkensvlees stijgen licht

De kostprijs van een big is gestegen van € 49,10 in januari 2010 naar € 49,54 (inclusief BTW) in juli 2010.

De kostprijs van vlees is toegenomen van € 1,54 (incl. BTW) in januari 2010 naar € 1,55 (inclusief BTW) per kilo vlees. Dat blijkt uit het kostprijsonderzoek van Animal Sciences Group (ASG) in opdracht van het Productschap Vee en Vlees (PVV).

In het Landelijk Biggenprijzenschema worden de kostprijzen van een big en van een kilo varkensvlees berekend voor een bedrijf van 550 zeugen of 4.000 vleesvarkens. De kostprijzen zijn berekend op basis van de actuele voerprijzen en op basis van de technische en economische resultaten van het jaar 2009.

In de zeugenhouderij stijgen de gezondheid-, KI- en overige veekosten al enige jaren. Ten opzichte van vorige schema van januari zijn ook nu deze kosten met ruim 10 euro per zeug toegenomen.

Samen met duurder biggenvoer maakt dit dat de verbeterde technische resultaten in de zeugenhouderij de stijgende kosten niet volledig kan compenseren. ASG rekent op een stijging van 0,3 big naar 26,8 big per zeug per jaar. Alleen de lagere rente en de lagere kosten voor mestafzet gaven volgens de onderzoekers een kleine verlichting.

De voerprijs is debet aan stijging van de kostprijs in de vleesvarkenshouderij. Ook hier waren de hogere groei, lagere voederconversie en de lagere uitval niet voldoende om de kostprijs gelijk te houden. Ook de lagere rente en lagere kosten voor mestafzet gaven een kleine verlichting.

Het ASG stelt twee keer per jaar het biggenschema vast. Op basis van de kostprijzen kan bij een gegeven opbrengstprijs van varkensvlees een richtprijs voor biggen worden berekend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.