Home

Achtergrond 351 x bekeken 3 reacties

Kostprijs big en varkensvlees stijgen

De kostprijs van een big is gestegen van € 49,10 in januari 2010 naar € 49,54 (inclusief BTW) in juli 2010.

De kostprijs van vlees is toegenomen van € 1,54 (incl. BTW) in januari 2010 naar € 1,55 (inclusief BTW) per kilo vlees. Dat blijkt uit het kostprijsonderzoek van Animal Sciences Group in opdracht van het Productschap Vee en Vlees (PVV).

In het Landelijk Biggenprijzenschema worden de kostprijzen van een big en van een kilo varkensvlees berekend voor een modern volwaardig bedrijf. De kostprijzen zijn berekend op basis van de actuele voerprijzen en op basis van de technische en economische resultaten van het jaar 2009.

In de zeugenhouderij stijgen de gezondheid-, KI- en overige veekosten al enige jaren. Ten opzichte van het vorige schema zijn ook nu deze kosten met ruim 10 euro per zeug toegenomen. Samen met duurder biggenvoer maakt dit dat de verbeterde technische resultaten in de zeugenhouderij de stijgende kosten niet volledig kan compenseren. Alleen de lagere rente en de lagere kosten voor mestafzet gaven volgens het PVE een kleine verlichting.

Ook in de vleesvarkenshouderij is de kostprijs gestegen. De voerprijs is hier debet aan. Ook hier waren de hogere groei, lagere voederconversie en de lagere uitval niet voldoende om de kostprijs gelijk te houden. Ook de lagere rente en lagere kosten voor mestafzet gaven een kleine verlichting.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  heb nu een half jaar 'proef gedraaid' zonder antibiotica..

  Momenteel ent ik alleen nog parvo/vlek.

  Met coli, prrs en griep heb ik gestopt en tot nu toe nog geen spijt van gehad. De biggen zijn zonder medicijnen opgevangen maar wel met een goede verzorging > goede temperatuur, rustig ventileren, voldoende vreetplaatsen. dus alles wat de big kan wensen. Ik ben op drie weken gaan spenen. Op het begin had ik een kraamafdeling nodig voor gespeende biggen. inmiddels zit de groei er zo op dat ik de kraamafdelingen een week leeg kan laten staan.

  Ik produceer nog net zoveel biggen als voorheen maar doe dat nu met 5 % minder zeugen en een dierenarts rekening van nog geen 20 euro per dier. Wel is mijn uitval bij de gespeende biggen met 1 % gestegen maar bij de mester is deze weer met 1% gedaald dus per blijven er nog evenveel vleesvarkens per zeug over. Ik ben er alleen maar blij mee.

 • no-profile-image

  Beter

  John, je bent geweldig.

 • no-profile-image

  dert

  er komen goude tijden voor de dierenartsen. geen antibiotica. wel veel entingen en extra bloedtappen en onderzoek en extra uren schrijven.
  en de bedrijven worden veel gevaarlijker.

Of registreer je om te kunnen reageren.