Home

Achtergrond 211 x bekeken

Komkommeruitvoer neemt licht toe

In juni is 240.000 ton komkommers uitgevoerd, vrijwel hetzelfde als vorig jaar.

De export komt in de eerste 24 weken uit op 168.000 ton, een fractie meer dan in dezelfde periode in 2009. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw. De winkelomzet aan komkommers in Nederland neemt ten opzichte van vorig jaar ook toe.

De export van Nederlandse komkommers kende de laatste weken nauwelijks pieken en dalen. De export lijkt wel af te koelen; in de periode van februari tot en met mei lag de export nog 20 procent voor op vorig jaar. Buitengewoon lage prijzen en de gedaalde waarde van de euro ten opzichte van onder andere het Britse pond waren hier debet aan.

Duitse en Belgische groothandelsprijzen voor liggen nog altijd gemiddeld hoger dan in Nederland. In Nederland werd in week 27 circa 57 euro per 100 stuks betaald. In Duitsland en België lag de prijs respectievelijk 1 en 2 euro hoger. In Duitsland ligt de retailprijs met bijna 70 cent per komkommer op het hoogste niveau. In Nederland vraagt marktleider Albert Heijn op dit moment 9 cent meer.

Nederlandse supermarkten, exclusief de Duitse discounters Aldi en Lidl, hebben tot en met juni voor bijna 33 miljoen euro aan komkommers verkocht. Dat is 13 procent meer dan in 2009 en ruim 10 procent meer dan in 2008. In juni lag de weekomzet duidelijk hoger dan in 2009, maar over het algemeen was het prijsverloop opvallend vlak.

Het aantal acties met komkommers in de supermarkten neemt de laatste weken toe, aldus het Productschap. Van de tweede helft van juni tot en met deze week zijn in Nederland twaalf landelijke supermarktacties met komkommer geweest. Een jaar eerder ging het in de genoemde periode om zeven acties.

Of registreer je om te kunnen reageren.