Home

Achtergrond

Klink wil inperking lonen medisch specialist

Als het aan minister Ab Klink van Volksgezondheid ligt, verdienen vrijgevestigde medisch specialisten volgend jaar niet meer dan 285.000 euro.

Daarbovenop is dan nog 82.000 euro aan praktijkkosten mogelijk, zodat de maximale omzet van deze artsen 367.000 euro per jaar wordt.

Dat staat in een voorstel, dat de demissionaire minister naar de verenigingen van de specialisten heeft gestuurd voor overleg. Ingewijden bevestigden dinsdag een bericht daarover in de Volkskrant.

De hoge salarissen van topspecialisten zijn al tijden een doorn in het oog van Klink, die fors wil snijden in het budget voor de specialisten. In 2011 moet dat wat hem betreft omlaag naar 1,8 miljard euro. Vorig jaar was dat nog 2,7 miljard euro, ruim 700 miljoen euro meer dan was begroot. Dat komt overigens deels door een fout in het twee jaar geleden ingevoerde declaratiesysteem. Ook de Tweede Kamer wil af van specialisten die soms 5 ton per jaar verdienen.

In het voorstel van Klink krijgen de ziekenhuizen een budget toegewezen waarmee zij de zelfstandige specialisten kunnen betalen. Ongeveer eenvijfde van het budget moet variabel zijn, vindt Klink, zodat de ziekenhuizen betere specialisten extra kunnen belonen. Het minimumsalaris voor een gespecialiseerde arts moet 130.000 euro worden.

Er zijn ongeveer zesduizend medisch specialisten in loondienst en 6700 vrijgevestigde specialisten. De zelfstandige artsen zijn bang dat ze afhankelijk worden van het ziekenhuisbestuur en dat managers gaan bepalen welke zorg ze aan patiënten leveren. Ze voerden begin deze maand al acties en bereiden nieuwe voor.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.