Home

Achtergrond

Kinderen bouwen dijk tegen 'wassende water'

Ongeveer tweehonderd kinderen en hun ouders hebben zondagmiddag een ruim 30 meter lange dijk gebouwd van zand op het strand van IJmuiden. Dat gebeurde in het kader van de allereerste Nationale Stranddijkendag.

Initiatiefnemer Paul Ensink wil hiermee op een ongedwongen manier aandacht vragen voor het wassende water. "Ik wil er op deze manier voor zorgen dat kinderen zich meer bewust worden van wat er gebeurt als er ergens een dijk doorbreekt. Ik lees veel over het klimaat en wilde iets leuks organiseren om jongeren er meer bij te betrekken'', aldus de initiatiefnemer. Het bouwen van een dijk heeft volgens hem ook iets historisch. "Dat deden we ook al bij de inpolderingen en de Delta- en Zuiderzeewerken.''

De dijk, die 50 centimeter hoog en even breed was, kon gelijk worden getest toen het vloed werd. Hij overleefde de golven uiteindelijk niet. "Maar dat mocht de pret niet drukken'', vertelde Ensink. Hij wil het evenement volgend jaar weer organiseren. Dan moet de dijk nog hoger en langer worden, is het streven van de initiatiefnemer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.