Home

Achtergrond 6 reacties

Kans op pensverzuring bij gebruik voorjaarskuilen

De samenstelling van de voorjaarskuilen wijkt behoorlijk af van voorgaande jaren en verhoogt de kans op pensverzuring.

Dat blijkt uit cijfers van Blgg Agroxpertus, gebaseerd op de eerste analyses.

Het gras bevat opvallend weinig structuur en veel suiker. Als melkvee onbeperkt van deze kuilen eet is pensverzuring een reëel gevaar. In de kuilen die eind april en begin mei zijn gemaakt zit 438 gram NDF (totale hoeveelheid celwanden) en 19 gram ADL (lignine). Ten opzichte van voorgaande jaren is dat 30 gram NDF minder. Het suikergehalte is gestegen met bijna 40 gram naar 143.

Bij voeren met deze kuilen moeten volgens Blgg boeren en voorlichters goed letten op de structuurwaarde van het rantsoen. Alleen in combinatie met een structuurrijk product kan de energie in deze kuil worden benut.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Theo

  Voor herkauwer bestaat er maar een waarheid?????????

 • no-profile-image

  roy

  ik heb al jarenlang land met een beheerspakket rustgebied voor weidevogels. Ik zie daar een drastische afname van broedpaartjes. Boeren en burgers zien graag de grondwaterstand stijgen, maar het is onbetaalbaar volgens de waterschappen. Ik vind het een mooie win/winsituatie en krijg een kleine vergoeding daarvoor en heb mooi grof voer voor het vee. Jammer genoeg geven hier mensen hun mening gebaseerd op lucht ipv feiten. Weidevogels-grasland-mest hebben elkaar nodig!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ik heb het al jarenlang geroepen en herhaal het nog maar eens: jullie melkveehouders hebben onze weidevogelpopulaties uitgeroeid met je stompzinnige ratrace naar zoveel mogelijk kuilgras en jullie zitten zelfs na extreem lange winters nog met ruimschoots genoeg kuilvoer voor nog zo'n winter. Alles naar de mallebiezen en het vee naar de kloten. Gefeliciteerd!

 • no-profile-image

  koetje

  Toevallig niet een leesblinde spotvogel zien liggen Gert?

 • no-profile-image

  gert

  Herkauwer ,kijk eens hoeveel dode vogels er langs de wegen liggen

 • no-profile-image

  Veldk

  dat is per bedrijf zeer verschillend. ik ken ook veehouders zat die op het laatst zaten de korten op kuilvoer omdat er door de droogte LEES DROOGTE dus ook dodelijk voor die weidevogels, geen voer is gekomen vorig jaar.

  daarnaast zijn rijntje de vos, harry havik en bertus buizerd eerder de stropers als dat wij ze door onze inkuilmachines krijgen. een nest stop je voor en ga je langsheen mits ze er zitten.

  blijkbaar heb jij ook geen verstand van voeding.
  ook vee gaat niet naar de kloten, gewoon een kwestie van goed voeren van je dieren. er moet wat hier ook geschetst wordt extra structuur bijgevoerd worden. dat is voor veel veehouders geen probleem, dat word vaak al gedaan.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.