Home

Achtergrond

Kamervragen CDA over uitzendrechten huldiging

Het CDA stelt vandaag Kamervragen over de exclusieve uitzendrechten van de huldiging van het Nederlands elftal die SBS 6 heeft bemachtigd.

Kamerlid Joop Atsma vindt dat de KNVB dinsdag alle media in de gelegenheid moet stellen om voor een breed publiek verslag te kunnen doen van het volksfeest in Amsterdam.

"Ik vraag me af of de overheden betrokken zijn bij de overeenkomst tussen SBS 6 en de KNVB en wat de inhoud is van de gemaakte afspraken. Ik vind dat de huldiging een publieksevenement is dat niet exclusief gegund kan worden aan een commerciële zender. Ook fotografen, cameraploegen en journalisten van de schrijvende pers moeten het evenement volop kunnen registreren'', aldus Atsma vrijdag.

"De KNVB speelt met vuur'', voegt Atsma daaraan toe. "De overheden maken een huldiging mogelijk en dat kost veel geld in een tijd van bezuinigingen bij onder meer politiekorpsen. Het is een opmerkelijke vorm van eenrichtingsverkeer van de KNVB om vervolgens wel geld te vragen voor de uitzendrechten.''

Ook de VVD is het er niet mee eens dat SBS de exclusieve rechten heeft gekregen van de huldiging. Ik vind het niet kunnen dat in feite een monopolie is verstrekt op het filmen en uitzenden van een belangrijke nationale nieuwswaardige aangelegenheid en vind dan ook dat alle journalisten en mediabedrijven gefaciliteerd zouden moeten worden om hier verslag van te doen'', stelde Kamerlid Anouchka van Miltenburg. De VVD wil weten van de ministers van OCW en Binnenlandse Zaken of ze er wat tegen kunnen doen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.