Home

Achtergrond

Kadaster: bouwland naar record

De waarde van bouwland is in het tweede kwartaal van 2010 opnieuw gestegen.

Dat blijkt uit het kwartaaloverzicht van het Kadaster. In de periode van april tot en met juni werd voor een hectare bouwland gemiddeld 40.198 euro betaald. Nooit eerder werd gemiddeld zoveel voor bouwland betaald. Het prijsniveau steeg met 1,3 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2010 en ligt ruim 5 procent boven het prijsniveau in het tweede kwartaal van 2009.

In tegenstelling tot de prijsstijging voor bouwland is de gemiddelde prijs voor een hectare grasland in het tweede kwartaal met 2,3 procent gedaald naar 35.632 euro per hectare. Dat is 0,6 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2009. Het prijsverschil tussen bouwland en grasland is door de verschillende tendensen in de markt opgelopen tot 4.566 euro per hectare. Enkele jaren geleden lag het verschil tussen de grondsoorten met ongeveer 3.000 euro aanzienlijk lager.

De gemiddelde grondprijzen van het Kadaster zijn gebaseerd op de transacties in de afgelopen periode. Eerder gaf makelaarsorganisatie NVM aan dat het aantal transacties dit jaar veel kleiner is dan normaal. De handel in grond wordt vooral door melkveehouders gedaan, akkerbouwers zijn minder actief op de markt. Dit is mogelijk een verklaring voor de prijsstijging van bouwland, terwijl de tendens op de agrarische grondmarkt dalend is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.