Home

Achtergrond

KNMI: nog geen zekerheid over windhoos

Het is nog niet duidelijk of er woensdag sprake is geweest van een windhoos in het gebied dat het zwaarst werd getroffen door het noodweer.

Wel is zeker dat er valwinden zijn geweest met snelheden van 110 kilometer per uur. Dat heeft een eerste onderzoek van het KNMI uitgewezen, zo meldde het weerbureau donderdag.

Valwinden zijn plotseling uit een wolk vallende winden die als een muur van lucht opeens over het aardoppervlak razen. "Het plotselinge karakter is het funeste geweest'', aldus de zegsman van het KNMI. "De koude lucht uit een onweerswolk stort zich op het aardoppervlak en verspreidt zich razendsnel.''

Het verraderlijke aan valwinden is volgens de woordvoerder dat ze vaak voorafgaan aan de onweersbui. "Je denkt dat het onweer nog ver is maar dan steekt opeens die wind op.'' De harde windstoten zijn geregistreerd in de gebieden waar het KNMI een weeralarm voor afkondigde: Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en de Veluwe.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.