Home

Achtergrond 262 x bekeken

KAVB getuigschrift voor tuincultivars

In de KAVB keuringszaal is door het 150-jarige bestaan de Jubileumcompetitie aan het begin van het jaar gestart en regelmatig worden producten in de keuringszaal daarvoor aangemeld.

Er is echter ook nog een andere activiteit van de KAVB, die direct met het product verbonden is, doch die nog maar bij weinig vakgenoten bekend lijkt te zijn. Dat is het KAVB-Jubileum getuigschrift voor tuin en park. Het doel is het onder de aandacht brengen van waardevolle cultivars voor de tuin. Het accent ligt hierbij niet op leeftijd, maar op "bewezen" kwaliteit en uitstraling. De voorkeur gaat uit naar cultivars die reeds eerder een Getuigschrift van de KAVB kregen toegekend, maar het is niet noodzakelijk, hetgeen met name van belang is voor gewassen zoals Lilium en Zantedeschia, waar de laatste jaren niet of nauwelijks getuigschriften zijn toegekend.

Cultivars en/of species die in aanmerking komen zijn degenen die geschikt zijn voor de tuin; zijn geregistreerd of zijn opgenomen in de KAVB database; in voldoende mate en in goede kwaliteit beschikbaar zijn voor het publiek; die zich positief binnen het assortiment onderscheiden; in Nederland worden geteeld en verhandeld onder de correcte naam. Ook moeten de producten die voor een jubileum getuigschrift worden aangeboden geen nomenclatorische of taxonomische problemen kennen en moeten ze goed toepasbaar zijn in de tuin, bijvoorbeeld in combinatie met andere planten.

Het Jubileumgetuigschrift kan op basis van opplantingen op bijvoorbeeld Keukenhof, KAVB proef- en monstertuin, Floratuin of Poldertuin, etc. toegekend worden. Het kan ook op basis van eigen kennis en wetenschap van de keuringscommissie. Cultivars en/of species kunnen zowel door individuele relaties (teelt, handel, liefhebbers, groenschrijvers, etc.) van de KAVB, als door de subcommissies voor nomenclatuur worden voorgedragen. De leden van de speciale commissie mogen zelf ook voordrachten doen. Alle voordrachten dienen met een korte motivering per post of per mail gezonden te worden aan Johan van Scheepen (vanscheepen@kavb.nl) onder vermelding van Voordracht Jubileumgetuigschrift. De inzendtermijn sluit op 15 augustus 2010.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.