Home

Achtergrond 224 x bekeken

Jong rosé fractie duurder

De prijsstijging van de rosésoorten zet door. De vraag is niet indrukwekkend, maar het aanbod is aan de krappe kant. De tamme zomerperiode krijgt zo geen vat op de rosékalversector.

Jong rosé wordt €0,03 duurder en komt uit op €3,18 per kg geslacht-gewicht. Vorig jaar werd per kg €3,29 betaald. Na de prijsval, die anderhalve maand geleden inzette (zie grafiek), besloten veel mesters hun rosékalveren langer aan te houden. Dat verkleinde het aanbod. Daardoor is een prijsdaling voorlopig niet aan de orde.

Oud rosé heeft daar nog geen last van. Het aanbod van deze rosés was al zeer beperkt en dat werkt nog altijd door in de prijs. Deze rosésoort noteert een stuiver hoger: €2,83 per kg geslacht-gewicht. Dat is €0,08 minder dan vorig jaar, maar toen lagen de prijzen aanzienlijk hoger. Ter indicatie: in week 30 van 2008 werd per kg slechts €2,59 betaald.

Blank kalfsvlees weet voor de tweede week op rij de prijs gelijk te houden. Blank noteert €3,85 per kg geslacht-gewicht. Vorig jaar was de kiloprijs nog €4,07, maar het voert te ver om van een extreme prijsdip te spreken. In 2008 werd €3,52 per kg betaald.

Blank heeft dit jaar de prijsbodem wel bereikt. In Italië en Frankrijk neemt de kalfsvleesconsumptie niet langer af en in Duitsland neemt de consumptie zelfs voorzichtig toe. De zomervakantie is echter nog niet afgelopen. De vraag komt over een week of twee pas echt weer op gang.

prognose:

blank stabiel, rosés misschien iets duurder

Of registreer je om te kunnen reageren.