Home

Achtergrond

Israël laat bouwstoffen toe tot Gazastrook

Anderhalf jaar na het einde van de Gazaoorlog laat Israël weer bouwmateriaal toe tot de afgegrendelde Gazastrook.

Onder meer cement, staaldelen, isolatiemateriaal en asfalt mogen weer worden ingevoerd.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem maakte de lijst maandag bekend. De publicatie kwam aan de vooravond van de geplande ontmoeting tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse president Barack Obama in Washington.

De Palestijnen mogen de materialen alleen gebruiken voor projecten die onder toezicht staan van internationale hulporganisaties en die door de Palestijnse autoriteiten in Ramallah werden goedgekeurd. Israël wil met de blokkade vooral de invoer voorkomen van wapens, munitie en materiaal om wapens te maken.

De nieuwe regeling voor de Gazastrook was onderwerp van gesprek bij de eerste ontmoeting in lange tijd tussen een Israëlische en een Palestijnse toppoliticus. De Palestijnse premier Salam Fayyad en de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak spraken elkaar maandag in Jeruzalem, nadat twee maanden geleden indirecte vredesonderhandelingen waren hervat.

De Israëlische regering stond onder druk van de internationale gemeenschap om de afgrendeling te versoepelen. Eerder was al de invoer van levensmiddelen vrijgegeven. Israël kondigde de blokkade af nadat de radicaalislamitische Hamasbeweging in juni 2007 de macht in de Gazastrook had overgenomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.