Home

Achtergrond 1 reactie

Is ’s nachts beregenen effectiever?

’s Nachts is er minder verdamping, dus dat is gunstiger dan overdag. Uiteindelijk maakt het echter weinig uit. Een gewas dat ’s nachts is natgeregend, droogt overdag toch op. Dat er al veel water verdampt voordat het op de grond valt, is een idee dat tussen de oren zit. Het water valt te snel om daarvan veel effect te verwachten. Omgekeerd is er de theorie dat er zelfs meer water valt dan wordt opgepompt, omdat waterdamp juist op de koude druppels condenseert. Aangenomen dat tijdens het beregenen de luchtvochtigheid ook laag is en met het gegeven dat druppels al na enkele seconden op de grond vallen, hoeven we ons hierover ook niet blij te maken.

Belangrijker is dat ’s nachts de condities om te beregenen vaak gunstiger zijn dan overdag (windstil, waardoor het water optimaal wordt verdeeld). Telers die elektrisch beregenen, kunnen de installatie ’s nachts op goedkope nachtstroom laten draaien.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Theo Reintjes

    Daarom is het onzin dat men op grasland in Brabant tusssen 11 en 17uur geen grasland mag beregenen. Dit enkele maanden in de zomer.Dit vloeit voort uit de beslissing van de provincie uit het rapport van het
    staringscentrum om verdroging tegen tegaan. Het rapport was was onvoldoende van kwalteit en miste de echte problematiek van de verdroging. De echte oorzaak was de slechte waterbeheersing, en onderhoudt van het slotenstelsel door de waterschappenl. De provincie moet alles in het werk zetten om die onzin regelgeving er uit te halen. En zorgen dat de waterschappen de watergangen goed vegen en veel met de stuwen werken om natschade en droogteschade te voorkomen. Om dan nog de droogte te bestrijden bij te weinig neerslag, moeten de boeren zelf de vrije keus hebben hoe en wanneer ze beregenen. Het kost veel geld en het is veel werk, men moet het niet nog moeilijker maken dan het al is! en zeker niet vergeten dat die grote watergangen goed geveegd worden, niet zoals nu niet vegen tot alles blank staat. Schandalig!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.